Ingredienser

4 portioner

12 (900 g) potatisar

Köttfärssås
500 g nöt- eller lammfärs
1 (90 g) gul lök
1 msk flytande margarin
1 burk (400 g) krossade tomater
salt, vitpeppar

Mjölksås
1½ msk flytande margarin
2½ msk vetemjöl
4 dl lättmjölk
salt, vitpeppar, timjan
1 dl (35 g) riven ost (10 %)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala potatisen och skär den i halvcentimeter tjocka skivor.

Köttfärssåsen:

  • Skala och hacka löken och bryn den tillsammans med färsen i margarinet i en stekpanna på medelstark värme.
  • Tillsätt tomatkross, salt och vitpeppar och koka under lock på svag värme 10 – 15 minuter.

Mjölksåsen:

  • Fräs margarinet med mjölet i en kastrull.
  • Späd med mjölken och låt såsen koka upp under omrörning och koka på svag värme 3 – 5 minuter
  • Smaka av med salt, vitpeppar och smulad timjan.
  • Smörj en ugnssäker form, lägg i hälften av potatisen.
  • Salta och peppra.
  • Täck med hälften av köttfärssåsen, hälften av mjölksåsen samt hälften av osten.
  • Upprepa detta med resten av ingredienserna. Översta lagret blir då sås och ost.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
460 kcal
16,8 g fett varav 5,2 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
750 kcal
27,8 g fett varav 7,5 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin, mjölk (3 % fett) och ost (28 % fett) istället för flytande margarin, lättmjölk och ost (10 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
484 kcal
19,7 g fett varav 10 g mättat fett