Ingredienser

6 portioner

400 g nötfärs
2 (180 g) gula lökar
2 msk flytande margarin
1 burk (400 g) krossade tomater
2 msk (34 g) chilisås
1 dl köttbuljong (vatten + buljongtärning)
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
1 grön chili, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk paprikapulver,
2 tsk spiskummin

Guacamole
2 (240 g) avokado
1 msk pressad citron
1½ dl matyoghurt
1½ dl (165 g) lättkesella
1 vitlöksklyfta, pressad eller ½ msk riven gul lök
½ krm salt, ½ krm vitpeppar

Tillbehör
1 burk (285 g) majskorn
1 dl (35 g) grovriven ost (10 %)

Gör så här

  • Skala och hacka löken och bryn den tillsammans med färsen i margarinet i en stekpanna på medelstark värme.
  • Tillsätt tomatkross, chilisås, buljong, salt och svartpeppar och låt såsen koka cirka 10 minuter.
  • Fräs chili och vitlök tillsammans med paprikapulver och spiskummin i lite margarin.
  • Rör ner det i köttfärssåsen.
  • Låt alltsammans koka på svag värme några minuter.

Guacamole:

  • Dela avokadon och ta bort kärnan.
  • Gröp ur fruktköttet. Mosa det i matberedare eller mixer eller tryck ut det genom en nätsil.
  • Blanda moset omedelbart med pressade citronen, matyoghurt och kesella annars mörknar det.
  • Smaka av med vitlök/lök, salt och vitpeppar.
  • Gör i ordning tillbehören och lägg upp i skålar.
  • Servera varma kuvertbröd eller tortillabröd till.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

    • 3 st äggstora potatisar
    • 3 dl kokt pasta
    • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
    • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
341 kcal
18,7 g fett varav 5,5 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
826 kcal
30,7 g fett varav 7,9 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin och ost (28 % fett) istället för flytande margarin, och ost (10 % fett) och använder creme fraiche (34 % fett) istället för matyoghurt och lättkesella till Guacamole innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
459 kcal
34,2 g fett varav 17 g mättat fett