Ingredienser

5 portioner

400 g nötfärs
2 (180 g) gula lökar
1 msk flytande margarin
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 tsk paprika
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk (34 g) chilisås
2 tsk kinesisk soya
16 (1200 g) potatisar
4 (300 g) morötter
3 (195 g) tomater
1 dl (35 g) riven ost (10 %)

Redning
2 dl köttbuljong (vatten + buljongtärning)
2 tsk vetemjöl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala och hacka löken och bryn den tillsammans med färsen i margarinet i en stekpanna på medelstark värme.
  • Tillsätt kryddor, vitlök, chilisås och soya. Vispa ut mjölet med buljongen till en slät redning, rör ner den och koka 3 - 5 minuter.
  • Skala och strimla potatis och morötter.
  • Bred ut dem i en smord ugnssäker form.
  • Täck med köttfärssåsen.
  • Garnera med skivade tomater.
  • Grädda gratängen först cirka 15 minuter.
  • Strö över osten och grädda tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter till.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
339 kcal
9,7 g fett varav 3,7 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
629 kcal
20,7 g fett varav 6 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin och ost (28 % fett) istället för flytande margarin och ost (10 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
447 kcal
10,8 g fett varav 5,2 g mättat fett