Ingredienser

5 portioner

400 g nöt- eller lammfärs
½ dl ströbröd
2 dl vatten
1 ägg
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk (16 g) dijonsenap

Morotstzatziki
2 (150 g) morötter
2 ½ dl mild yoghurt (3 %)
1 – 2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk äppelcidervinäger
2 tsk raps – eller olivolja
1 krm salt, 1 krm svartpeppar

Rosmarinpotatis
12 (900 g) potatis
1 msk raps– eller olivolja
1 – 2 krm smulad rosmarin
½ tsk salt, 1 krm svartpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda ströbröd och vatten i en bunke.
  • Låt blandningen stå och svälla cirka 10 minuter.
  • Tillsätt ägg, salt, svartpeppar och senap.
  • Lägg i färsen och arbeta den smidig.
  • Forma färsen till 10 biffar och stek dem på ugnssäkert fat tills de fått fin färg och är genomstekta, cirka 10.

Morotstzatziki:

  • Skala och riv morötterna på det grövsta på rivjärnet.
  • Blanda ingredienserna till tzatzikin, låt stå svalt.

Rosmarinpotatis:

  • Tvätta och borsta potatisen väl.
  • Skär dem i åtta klyftor.
  • Lägg dem i en ugnssäker form, pensla med rapsolja och strö över kryddorna.
  • Stek i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
393 kcal
16,4 g fett, varav 5,9 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
251 kcal
6,3 g fett, varav 2 g mättat fett

Total energimängd för hela måltiden

Den tillagade maten enligt receptet tillsammans med tillbehören innehåller sammanlagt:

644 kcal
22,7 g fett, varav 7,9 g mättat fett