Ingredienser

6 portioner

500 g nötfärs
1 ägg
½ dl lättmjölk
1 msk potatismjöl
2 tsk kinesisk soya
1 msk (20 g) svart vinbärsgelé
1 dl (54 g) gul lök, finhackad
2 tsk salt
2 krm vitpeppar

Till fyllning och pensling
1 (105 g) äpple, (tunna skalade äppelklyftor)
2 msk (40 g) svart vinbärsgelé, smält med 2 tsk kinesisk soya

Till spädning
1 dl köttbuljong (vatten + buljongtärning)

Sås
3 dl buljongsky (sky + buljongtärning)
1 dl lättmjölk
1 msk kinesisk soya
2 tsk (12 g) svart vinbärsgelé
1½ tsk rosmarin
4 msk maizenaredning, brun

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda färsen med ägg, mjölk, potatismjöl, soya, gelé, lök och kryddor i en bunke.
  • Forma färsen till en limpa och lägg på ett ugnssäkert fat.
  • Stick ner äppelklyftorna.
  • Pensla med smält gelé och soya.
  • Sätt in fatet mitt i ugnen och stek cirka 20 minuter.
  • Späd med buljongen och stek 25 minuter till.

Sås:

  • Sila, mät och häll skyn i en kastrull.
  • Späd med buljongen till 3 dl.
  • Tillsätt mjölk, soya, gelé och rosmarin och koka upp.
  • Häll redningspulvret i såsen och låt koka 1 minut under vispning.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

    • 3 st äggstora potatisar
    • 3 dl kokt pasta
    • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
    • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
207 kcal
7,6 g fett varav 3,4 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
692 kcal
22,2 g fett varav 8,4 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med mjölk (3 % fett) och vispgrädde (40 % fett) istället för lättmjölk innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
265 kcal
14,4 g fett varav 7,8 g mättat fett