Ingredienser
10 portioner
1 kg benfritt nötkött, till exempel bogstek, fransyska eller ytterlår
1 l köttbuljong (vatten + buljongtärningar)
1 dl (130 g) svartvinbärsgelé
2 msk (36 g) messmör
¼ dl kinesisk soya
10 enbär
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
Sås
6 dl kokspad
3 msk vetemjöl
½ dl matlagningsgrädde (Milda mat 7 %)
Gör så här
- Välj en gryta så stor att köttet med termometer får plats (eller använd en digitaltermometer).
- Mät upp alla ingredienser till kokspadet i grytan.
- Koka upp spadet.
- Stick in termometern i köttet så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.
- Lägg ner köttet i spadet och sjud under lock på svag värme.
- Kontrollera temperaturen efter cirka en timme. Kontrollera sedan efter ytterligare cirka 20 minuter och sedan med allt tätare mellanrum. Temperaturen stiger snabbt mot slutet.
- Vänd på köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
- Ta upp köttet när det nått rätt innertemperatur. Bog 85°, fransyska 75°, ytterlår 85°.
- Låt köttet ligga 15 – 20 minuter innan det skärs upp.
- Sila spadet och koka samman utan lock till 6 dl.
- Vispa ut mjölet med grädden till en slät redning, rör ner den i grytan och koka 3 – 5 minuter.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
Komplettera till en hel måltid
För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:
- 3 st äggstora potatisar
- 3 dl kokt pasta
- 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
- 1,5 dl couscous eller quinoa
Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.
Energimängd
1 portion innehåller:
175 kcal
3,7 g fett varav 1,4 g mättat fett
Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett
Totalt innehåller hela måltiden:
660 kcal
15,7 g fett varav 3,8 g mättat fett
Tillagar du receptet på traditionellt sätt med vispgrädde (40 % fett) istället för Milda mat (7 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
190 kcal
5,4 g fett varav 2,6 g mättat fett