Ingredienser

4 portioner

400 g kycklingfilé
100 g rökt skinka
1½ msk flytande margarin
1½ dl hönsbuljong (vatten + buljongtärning)
1 dl (50 g) torkade aprikoser
1 msk (20 g) svart vinbärsgelé
1 msk maizenamjöl + vatten
20 st (40 g) syltlökar
salt, vitpeppar
2 msk (5 g) persilja, finhackad

Gör så här

  • Lägg aprikoserna i blöt i lite varmt vatten.
  • Strimla kycklingfiléerna och rökta skinkan.
  • Låt aprikoserna rinna av lätt och dela dem på mitten.
  • Bryn kycklingfiléerna i hälften av margarinet i en stekpanna på medelstark värme och krydda med salt och vitpeppar.
  • Lägg över dem i en gryta och tillsätt vatten, buljongtärning, svart vinbärsgelé och aprikoser.
  • Bryn skinkan i resten av margarinet och lägg ner den i grytan.
  • Låt grytan småputtra cirka 10 minuter.
  • Rör ut maizenamjölet med vattnet till en slät redning.
  • Tillsätt redningen under omrörning och låt grytan bara koka upp.
  • Tillsätt syltlöken.
  • Smaka av och strö över persilja.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

    • 3 st äggstora potatisar
    • 3 dl kokt pasta
    • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
    • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
229 kcal
6,3 g fett varav 1,1 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
714 kcal
18,3 g fett varav 3,5 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med bacon och smör istället för rökt skinka och flytande margarin innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
286 kcal
13,8 g fett varav 6,5 g mättat fett