Ingredienser

5 portioner

400 g fläskfilé
1 (90 g) gul lök
1½ msk flytande margarin
3 dl lättmjölk
1 - 2 msk soya
1 msk kalvfond
salt, vitpeppar
1½ msk vetemjöl
1 - 2 msk vatten
125 g mjukost (8 %)
2 - 3 vitlöksklyftor, pressade
100 g marinerade soltorkade tomater, hackade
10 st (20 g) syltlök

Gör så här

  • Skär fläskfilén i strimlor.
  • Skala och finhacka löken.
  • Bryn fläskfilén och löken i hälften av margarinet i omgångar i en stekpanna på medelstark värme, lägg sedan över det i en stekgryta.
  • Tillsätt mjölk, soya, kalvfond, salt och vitpeppar.
  • Låt allt koka upp under omrörning och sedan koka under lock på svag värme cirka 10 minuter.
  • Vispa ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den i grytan och koka 3 - 5 minuter.
  • Rör ner osten och vitlöken. Värm utan att koka tills osten har smält.
  • Tillsätt tomaterna och syltlöken.
  • Smaka av.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

    • 3 st äggstora potatisar
    • 3 dl kokt pasta
    • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
    • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt

Energimängd

1 portion innehåller:
217 kcal
7,9 g fett varav 2,6 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
702 kcal
19,9 g fett varav 8,6 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin, vispgrädde (40 % fett) och cantadou (33 % fett) istället för flytande margarin, lättmjölk och mjukost (8 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
466 kcal
37,6 g fett varav 23,1 g mättat fett