4 portioner
300 g benfritt nötkött, till exempel ytterlår, högrev eller märgpipa
1 liten (50 g) gul lök
1 msk flytande margarin
salt, vitpeppar/svartpeppar
1½ dl rött matlagningsvin
½ msk (8,5 g) chilisås
1 ¼ dl köttbuljong (vatten + buljongtärning)
1 msk viltfond
8 enbär, krossade
1 lagerblad
½ tsk timjan
1 bit (50 g) rotselleri
1 (75 g) morot
1 liten (75 g) purjolök
1 vitlöksklyfta
¾ dl lättmjölk
½ msk vetemjöl
50 g rökt skinka, strimlad
1 msk (2,5 g) persilja, finhackad
För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:
Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5-2dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.
1 portion innehåller:
204 kcal
9,7 g fett varav 2,9 g mättat fett
Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett, varav 2,4 g mättat fett
Totalt innehåller hela måltiden:
689 kcal
21,7 g fett, varav 5,3 g mättat fett
Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin och vispgrädde (40 % fett) istället för flytande margarin och lättmjölk innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
265 kcal
16,9 g fett varav 8,6 g mättat fett