Kött är en bra näringskälla. De här recepten är enkla, snabba och hälsosamma för vardagen, men samtidigt så goda att de passar till middagsbjudning. Pröva och hitta dina egna favoriter - välj recept nedan.

Kött

Kött innehåller protein av hög kvalitet och mycket B-vitaminer, järn och zink. Fetthalten i tillagat kött är bara 2-3 procent om man skär bort det synliga fettet, oavsett typ av kött. Behåll synligt fett under tillagning – det ger ett saftigt kött. Helt kött suger heller inte upp något fett när man steker det. Men använder du skyn som bildas i pannan till sås får både fettmängd och fettsort betydelse.

Kyckling

Kyckling är bra och mager mat, nästan fri från fett när skinnet åkt av. Den är rik på protein, viktiga mineraler som magnesium, fluor, selen och B-vitaminer. Kyckling är också lättsmält för magen. Tänk dock på hygienen när du lagar till kyckling. Diska kniv, skärbräda och andra redskap mycket noga på en gång när du skurit klart den råa kycklingen - för att undvika elaka bakterier som du kan bli mycket sjuk av. Glöm inte händerna!

Genomstek kycklingen

Kyckling ska alltid ätas genomstekt. Kolla genom att sticka i köttet med en gaffel där det är som tjockast. Om köttsaften som rinner ut är genomskinlig är kycklingen färdig. Om du vill kan kycklingen i recepten bytas ut mot kalkon, som är lika magert.

Komplettera till en hel måltid

Servera potatis, pasta eller ris till maträtten. Istället för ris kan du välja couscous eller quinoa till, du kan också välja fullkorsalternativ till pasta och ris. Komplettera med råkost och lite vinägrett för en bra fettbalans eller kokta grönsaker om du föredrar det, samt bröd med lättmargarin och en frukt. Lämpliga portionsmängder av måltidstillbehören hittar du efter varje recept.

  • Du som har ett större energibehov kan ta mer av potatis, pasta, ris eller bröd.
  • Vatten med citron- eller gurkskivor är en bra måltidsdryck.

Välj recept

Renskav på Jämtlandsvis