Grönsaker och rotfrukter är viktiga på tallriken. De är mer än bara en färggrann och aptitretande dekoration – de innehåller fibrer och mycket antioxidanter som vitamin C, vitamin E, karotenoider och flavonoider. Antioxidanterna kan skydda mot sjukdomar i hjärta och kärl, även mot vissa cancerformer. Välj recept nedan.
Det finns många olika grönsaker och rotfrukter att välja bland - och variera med. De kan ätas råa, stekta, ugnsrostade eller kokta. De kan blandas till sallader eller ingå i maträtter som grytor, soppor, såser och gratänger. Du kan också variera dina måltider och sallader med ärter, bönor och linser. De innehåller mycket fiber och protein med bra kvalitet.
Använd så lite vatten som möjligt – ta gärna vara på det och använd till soppa, sås eller stuvning så går inga vitaminer förlorade. Lägg i grönsakerna när vattnet kokat upp. Koka kort tid – då behåller de mer av färg, konsistens och näring.
Det finns många anledningar till att potatis varit – och gärna kan fortsätta att vara – en av våra mest använda livsmedel. Den är relativt billig, mättande, lätt att tillaga och kombinera med annan mat. Potatis innehåller flera viktiga mineraler och vitaminer som till exempel kalium, C-vitamin och olika B-vitaminer.
Grönsaksrätter kompletteras med potatis, pasta eller ris, bröd med lättmargarin, några skivor magert kött eller fisk, till exempel böckling, tonfisk, räkor eller musslor. Avsluta måltiden med en färsk frukt, fruktsallad eller en portion bär.
Potatissallad