Ingredienser

12 bitar

2 ägg
1 dl socker
3 (225 g) morötter
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
½ dl vatten

Glasyr
150 g cream cheese (7 %)
2 msk florsocker
1½ tsk vaniljsocker
strimlat apelsin- eller citronskal

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en form (1½ l).
  • Skala och finriv morötterna.
  • Vispa ägg och socker mycket pösigt med elvisp.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och kanelen.
  • Rör ner morötterna och mjölblandningen.
  • Tillsätt vattnet och häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
  • Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  • Blanda cream cheese, florsocker och vaniljsocker.
  • Bred glasyren över den kalla kakan och garnera med apelsin– eller citronskal.

Energimängd

1 bit kaka innehåller:
121 kcal
3,5 g fett varav 0,9 g mättat fett

En bit morotskaka enligt ett traditionellt recept innehåller:
248 kcal
12,7 g fett varav 2,6 g mättat fett