Ingredienser

4 portioner

400 g räkor med skal eller 135 g rensade
1 (105 g) äpple
1 (90 g) gul lök
1 (125 g) purjolök
1 msk flytande margarin
1½ tsk curry
1 msk (17 g) chilisås
1 msk hummerfond
1 pkt saffran
1 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde (Milda mat 7 %)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk paprikapulver
salt, peppar

Gör så här

  • Skala räkor, lök och äpple.
  • Hacka löken och äpplet.
  • Snitta, skölj och skiva purjolöken i tunna skivor.
  • Mjukfräs grönsakerna i margarinet tillsammans med curry i en traktörpanna på svag värme utan att de får färg.
  • Rör ner chilisås, fond, saffran och strö över mjölet.
  • Späd med grädde och tillsätt vitlök och paprikapulver.
  • Låt det sjuda cirka 3 minuter.
  • Lägg i räkorna, hetta upp och smaka av med salt och peppar.
  • Servera rätten med kokt ris, mango chutney och ananas.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
173 kcal
8,8 g fett varav 1,9 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
658 kcal
20,8 g fett varav 4,3 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin och matlagningsgrädde (15 % fett) istället för flytande margarin och Milda mat (7 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
232 kcal
14,6 g fett varav 8,6 g mättat fett