Ingredienser

4 portioner

500 g färska eller djupfrysta spättafiléer
salt, vitpeppar

Gratängsås
1½ msk flytande margarin
3 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde (Milda mat 7 %)
1 dl fiskbuljong
150 g crabfish, finstrimlad
1 pkt saffran
1 dl (35 g) riven ost (10 %)
salt, vitpeppar
dillkvistar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skölj de färska fiskfiléerna eller tina de djupfrysta.
  • Salta och peppra på filéerna och rulla ihop dem och lägg dem i en ugnssäker form.
  • Täck över formen med folie och förgrädda i 5 – 10 minuter beroende på hur tinad fisken är.

Tillagning i mikrovågsugn: Täck över fisken med lock och tillaga påfull effekt 3 – 4 minuter.

  • Häll av fiskspadet som bildas och spara till såsen.
  • Fräs margarinet med mjölet i en kastrull, späd med grädden och fiskbuljongen och låt såsen koka under omrörning på svag värme 3 – 5 minuter.
  • Tillsätt crabfish, saffran och ost och smaka av såsen.
  • Häll såsen över fisken och gratinera i mitten av ugnen, cirka 10 minuter, tills gratängen fått fin färg.
  • Garnera med färska dillkvistar.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
282 kcal
13,1 g fett varav 2,9 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
767 kcal
25,1 g fett varav 5,3 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin, mellangrädde (27 % fett) och ost (28 % fett) istället för flytande margarin,
Milda mat (7 % fett)och ost (10 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
403 kcal
26,8 g fett varav 14,9 g mättat fett