Ingredienser

4 portioner

500 g färska eller djupfrysta spättafilèer
1 tsk salt, vitpeppar

Panering
1 ägg
¾ dl (35 g) finsiktat ströbröd
2 msk flytande margarin till stekning

Sås
1 påse hollandaisesås med 50 g lättkesella (istället för matfett)
2 (180 g) gula lökar
2 tsk flytande margarin
50 g löjrom/stenbitsrom
2 msk (5 g) dill, finhackad

Gör så här

  • Skölj de färska filéerna eller tina de djupfrysta.
  • Tillaga hollandaisesåsen enligt anvisningen på förpackningen, men uteslut matfettet.
  • Tillsätt kesella.
  • Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull utan att den tar färg.
  • Rör ner hollandaisesåsen och blanda i löjrom/stenbitsromen och dillen.
  • Doppa fisken i uppvispat ägg och vänd den i ströbröd.
  • Stek fisken i margarinet i en stekpanna på ganska svag värme (cirka 2 minuter per sida).
  • Fördela fyllningen på den ena filén och lägg den andra ovanpå.
  • Eventuell överbliven fyllning kan hällas upp i en såsskål och serveras till.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
313 kcal
16,5 g fett varav 2 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
798 kcal
28,5 g fett varav 4,4 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin istället för flytande margarin till stekning och använder hårt margarin istället för lättkesella till såsen innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
418 kcal
30,8 g fett varav 10,6 g mättat fett