Ingredienser

4 portioner

500 g färsk eller djupfryst fiskfilé
1 tsk salt

Gratängsås
1 (90 g) gul lök
½ msk flytande margarin
1½ dl lättmjölk
4 msk (60 g) lättmajonnäs
1 msk (16 g) dijonsenap
1 msk riven pepparrot
1 msk (2,5 g) dill, finhackad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skölj de färska fiskfiléerna eller skär den halvtinade fisken i 2 cm tjocka skivor.
  • Lägg fisken i en ugnssäker form och strö över salt.
  • Skala och hacka löken.
  • Fräs den i margarinet i en kastrull tills löken fått färg.
  • Vispa samman mjölk, majonnäs och senap.
  • Blanda ner lök, pepparrot och dill och häll såsen över fisken.
  • Gratinera i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
186 kcal
7,8 g fett varav 0,9 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
671 kcal
19,8 g fett varav 3,3 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin, matlagningsgrädde (15 % fett) och majonnäs (80 % fett) istället för flytande margarin, lättmjölk och lättmajonnäs (32 % fett) innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
300 kcal
21,5 g fett varav 6,1 g mättat fett