Ingredienser

6 portioner

400 g färsk eller djupfryst laxfilé
2 ¼ dl (250 g) lättkesella
1 msk pressad citron
1 msk (17 g) chilisås
1 msk potatismjöl
2 ägg
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
100 g crabfish, finstrimlad
1 dl kryddgrönt (dill, gräslök, persilja), finhackad

Romsås
1½ dl (165 g) lättkesella
1½ dl matyoghurt
2 msk (30 g) löjrom/stenbitsrom
½ (50 g) rödlök, finhackad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skölj och torka de färska laxfiléerna eller tina och torka de djupfrysta.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en avlång brödform, (1½ l).
  • Smörj formen kanter med flytande margarin.
  • Skär laxen i mindre bitar och kör den i matberedare med kniv.
  • Tillsätt kesella, citron, chilisås, potatismjöl, ägg, salt och vitpeppar och kör till en slät färs.
  • Lägg hälften av färsen i formen och fördela crabfish ovanpå.
  • Blanda resten av färsen med kryddgrönt och bred ut den övercrabfishen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  • Låt formen stå 5 – 10 minuter innan patén stjälps upp.
  • Servera patén varm eller kall.
  • Blanda ingredienserna till såsen, låt stå svalt.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
261 kcal
13 g fett varav 4,1 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
746 kcal
25 g fett varav 6,5 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med vispgrädde (40 % fett) istället för lättkesella till patén och använder creme fraiche (34 % fett) istället för lättkesella och matyoghurt till såsen innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
497 kcal
44 g fett varav 24,1 g mättat fett