Ingredienser

5 portioner

250 g färsk eller djupfryst laxfilé
250 g färsk eller djupfryst torskfilé
1 ägg
1 dl lättmjölk
1½ msk potatismjöl eller vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk flytande margarin till stekning

Västkustsås
1½ dl (165 g) lättkesella
1½ dl matyoghurt
½ dl (9 g) dill, finhackad
150 g räkor med skal eller 50 rensade, finhackade.

Gör så här

  • Skölj och torka de färska fiskfiléerna eller tina och torka de djupfrysta.
  • Dela fisken i mindre bitar och kör den tillsammans med ägg, mjölk, mjöl och kryddor i en matberedare med kniv.
  • Forma färsen till runda biffar.
  • Värm margarinet i en stekpanna och stek fiskburgarna några minuter på varje sida på medelstark värme tills de är genomstekta och fått vacker färg.
  • Blanda ingredienserna till såsen, låt stå svalt.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
250 kcal
13,4 g fett varav 3,6 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
735 kcal
25,4 g fett varav 6 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med matlagningsgrädde (15 % fett) istället för lättmjölk i färsen, hårt margarin istället för flytande margarin till stekning och använder creme fraiche (34 % fett) istället för lättkesella och matyoghurt till såsen innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
406 kcal
33,7 g fett varav 18,4 g mättat fett