Ingredienser

6 portioner

750 g färsk eller djupfryst fiskfilé
1½ tsk salt
1 (125 g) purjolök
2 äggvitor
2 msk kallt vatten
¾ dl (70 g) lättmajonnäs
¼ dl (30 g) lättkesella
5 msk (75 g) kaviar
1 dl (13 g) gräslök, finhackad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skölj de färska fiskfiléerna eller skär den halvtinade fisken i 2 cm tjocka skivor.
  • Lägg fisken i en ugnssäker form och strö över salt.
  • Täck över formen med folie och förgrädda i 5 – 10 minuter beroende på hur tinad fisken är.
  • Häll av och spara buljongen.
  • Snitta, skölj och finstrimla purjolöken.
  • Rör ihop majonnäs, kesella, kaviar och gräslök.
  • Vispa vitorna till hårt skum och rör ner dem försiktigt i smeten.
  • Strö purjolöken på fisken och bred över smeten.
  • Gratinera i mitten av ugnen, cirka 10 minuter, tills gratängen fått fin färg.
  • Gör en fisksås av ”buljongen” med matlagningsvin och dill.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
195 kcal
8,8 g fett varav 1,3 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
680 kcal
20,8 g fett varav 3,7 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med majonnäs (80 % fett) istället för lättmajonnäs (32 % fett) och lätttkesella innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
285 kcal
19,7 g fett varav 2,8 g mättat fett