Ingredienser

4 portioner

10 - 12 (900 g) potatisar
3 (270 g) gula lökar
150 g ansjovis
4½ dl mjölk (3 %)
2 tsk (4 g) ströbröd

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala potatis och lök.
  • Skär potatisen i fina strimlor och löken i tunna skivor.
  • Skär ansjovisen i mindre bitar.
  • Koka upp potatisen, löken och mjölken.
  • Låt koka på svag värme tills potatisen är nästan mjuka 8 – 10 minuter.
  • Varva potatis- och lökblandningen med ansjovisen och eventuellt lite av ansjovisspadet i en smord ugnssäker form.
  • Strö eventuellt över lite ströbröd.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
340 kcal
11,9 g fett varav 4,2 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
630 kcal
22,9 g fett varav 6,5 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin, mjölk (3 % fett) och vispgrädde (40 % fett) istället för mjölk (3 % fett) innehåller
1 portion utan måltidstillbehör:
416 kcal
26,2 g fett varav 14,3 g mättat fett