Ingredienser

4 portioner

300 g gravad lax

Gurksallad
½ (200 g) färsk skalad gurka, tärnad
1 msk äppelcidervinäger
½ msk honung
¼ dl rapsolja
½ dl (9 g) dill, finhackad
¼ tsk salt, nymald vitpeppar

Messmörssås
1 dl (110 g) lättkesella
1½ msk (27 g) messmör
½ dl (9 g) persilja, finhackad

Gör så här

  • Blanda vinäger, honung, olja, dill, salt och vitpeppar.
  • Häll dressingen över gurkan och rör om.
  • Vispa samman kesella och messmör luftigt och blanda ner persiljan.
  • Lägg ett par tunna skivor lax på tallriken.
  • Forma messmörskesella till ett ägg med hjälp av en matsked och lägg det vid sidan av laxen. Lägg upp gurksalladen och garnera med dill.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
211 kcal
12,2 g fett varav 2 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
696 kcal
24,2 g fett varav 4,4 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med créme fraiche (34 % fett) istället för lättkesella innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
270 kcal
20,4 g fett varav 7,4 g mättat fett