Ingredienser

4 portioner

500 g färsk eller djupfryst fiskfilé
salt, vitpeppar
½ dl vitt matlagningsvin eller fiskbuljong (vatten + buljongtärning)
2 dl matyoghurt
½ dl (27 g) finhackad gul lök
½ dl (9 g) dill, finhackad
60 g löjrom eller stenbitsrom

Till servering
(1 dl pinjenötter)
150 g bladspenat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skölj de färska fiskfiléerna eller skär den halvtinade fisken i 2 cm tjocka skivor.
  • Lägg fisken i en ugnssäker form och krydda med salt och vitpeppar.
  • Häll på vinet eller buljongen.
  • Täck med folie och låt koka i ugn cirka 10 minuter.
  • Ta ut fisken och häll av vätskan.
  • Blanda matyoghurt, lök, dill och rom.
  • Bred blandningen över fisken.
  • Gratinera i mitten av ugnen, cirka 10 minuter, tills gratängen fått fin färg.
  • Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna.
  • Värm spenaten hastigt i flytande margarin.
  • Salta och peppra och strö över pinjenötterna.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till något av följande:

      • 3 st äggstora potatisar
      • 3 dl kokt pasta
      • 2 dl kokt ris, råris, fullkornsris
      • 1,5 dl couscous eller quinoa

Lägg även till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
191 kcal
6,5 g fett varav 2,8 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
485 kcal
12 g fett varav 2,4 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
676 kcal
18,5 g fett varav 5,2 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med créme fraiche (34 % fett) istället för matyoghurt innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
296 kcal
19,5 g fett varav 11,2 g mättat fett