Ingredienser

4 portioner

500 g färsk eller djupfryst fiskfilé
1 tsk salt, 2 krm timjan
1 (125 g) purjolök

Gratängsås
1 msk flytande margarin, 2 msk vetemjöl
1½ dl vatten + 1½ msk hummerfond
1 dl matlagningsgrädde (Milda mat 7 %)
rivet skal och saft av ½ apelsin

Potatismos
800 g potatis, 1½ tsk salt/liter vatten
1½ - 2 dl lättmjölk
salt, vitpeppar
1 äggula

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250°.
  • Skölj de färska fiskfiléerna eller skär den halvtinade fisken i 2 cm tjocka skivor.
  • Snitta, skölj och skiva purjolöken och lägg den i botten på en ugnssäker form.
  • Lägg fisken ovanpå och krydda med salt och timjan. Täck över formen med folie och förgrädda i 5 – 10 minuter beroende på hur tinad fisken är.
  • Fräs margarinet med mjölet i en kastrull, späd med vatten och fond och låt såsen koka upp under omrörning och koka 1 minut under vispning.
  • Rör i grädde, skal och saft av apelsinen och koka upp.
  • Häll såsen över fisken.
  • Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  • Häll av kokvattnet och mosa potatisen direkt i kastrullen med elvisp eller potatisstöt eller pressa den genom en purépress.
  • Späd under omrörning helst med varm mjölk tills moset fått lagom konsistens.
  • Vispa moset luftigt och smaka av med salt och peppar.
  • Rör ner äggulan i moset när det svalnat något.
  • Lägg moset i en sprits och spritsa runt formens kanter.
  • Gratinera i mitten av ugnen, cirka 10 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
348 kcal
7,6 g fett varav 1,6 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
638 kcal
18,6 g fett varav 3,9 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin,vispgrädde (40 % fett) och mjölk (3 % fett) istället för flytande margarin, Milda mat (7 % fett) och lättmjölk innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
428 kcal
16,6 g fett varav 9,1 g mättat fett