Ingredienser

10 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
flytande margarin och ströbröd till formen

Fyllning och garnering
1 l (cirka 500 g) färska eller djupfrysta hallon
1 apelsin, pressad eller ½ dl apelsinjuice
1 glas (150 g) röd eller svart vinbärsgelé
½ dl vispgrädde (Milda visp 20 %)
flagad mandel

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en form (2 l).
  • Vispa ägg och socker mycket pösigt med elvisp.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
  • Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  • Smält geléet i en kastrull, låt det svalna men ej stelna.
  • Tina och mosa hälften av bären lätt med en gaffel.
  • Dela den kalla kakan på mitten.
  • Fukta den ena halvan med apelsinjuicen och bred på de mosade hallonen.
  • Lägg ihop de båda halvorna.
  • Garnera med hallonen, ös över det tjockflytande geléet och låt det stelna.
  • Vispa grädden och bred den runt kanten på tårtan och klappa in den flagade mandeln i grädden.
  • Ställ tårtan kallt till serveringen.

Energimängd

1 bit tårta innehåller:
219 kcal
4,1 g fett varav 1,5 g mättat fett

Jämför du receptet med SLV:s livsmedelstabell innehåller 1 bit tårta:
373 kcal
24 g fett varav 14,4 g mättat fett