Ingredienser
10 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
flytande margarin och ströbröd till formen
Fyllning och garnering
1 l (cirka 500 g) färska eller djupfrysta hallon
1 apelsin, pressad eller ½ dl apelsinjuice
1 glas (150 g) röd eller svart vinbärsgelé
½ dl vispgrädde (Milda visp 20 %)
flagad mandel
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj och bröa en form (2 l).
- Vispa ägg och socker mycket pösigt med elvisp.
- Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
- Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
- Smält geléet i en kastrull, låt det svalna men ej stelna.
- Tina och mosa hälften av bären lätt med en gaffel.
- Dela den kalla kakan på mitten.
- Fukta den ena halvan med apelsinjuicen och bred på de mosade hallonen.
- Lägg ihop de båda halvorna.
- Garnera med hallonen, ös över det tjockflytande geléet och låt det stelna.
- Vispa grädden och bred den runt kanten på tårtan och klappa in den flagade mandeln i grädden.
- Ställ tårtan kallt till serveringen.
Energimängd
1 bit tårta innehåller:
219 kcal
4,1 g fett varav 1,5 g mättat fett
Jämför du receptet med SLV:s livsmedelstabell innehåller 1 bit tårta:
373 kcal
24 g fett varav 14,4 g mättat fett