Det går bra att använda tallriksmodellen även om du äter lakto- eller lakto-ovo-vegetarisk mat, alltså inte äter kött, fisk eller fågel men använder mejeriprodukter. Men för att kroppen ska få alla näringsämnen som den behöver är det viktigt att du ersätter kött, fisk eller fågel med torkade bönor, linser, ärter, sojakött eller Quorn (protein från svamp).

Vegetarisk mat är inte lika energirik som vanlig mat eller blandkost – därför blir portionerna på tallriken ofta lite större. Den vegetariska måltiden innehåller framför allt mera grönsaker, en rejäl portion som serveras till måltiden och en halv portion som ingår i den vegetariska varmrätten. Det blir alltså lite mer mat på den vegetariska tallriken, men proportionerna mellan de olika delarna är desamma som i den "vanliga" tallriksmodellen.

Gör så här

Fyll varje sektor av tallriken med olika livsmedel.

Sektor 1:

Fyll med potatis, pasta eller ris och komplettera med bröd.

Sektor 2:

Fyll med en rejäl portion av grönsaker och rotfrukter plus lite vinägrett. Komplettera med en frukt eller en portion bär.

Sektor 3:

Fyll med en vegetarisk maträtt där torkade baljväxter, sojakött eller Quorn ingår. Ofta är det också någon eller några grönsaker i den vegetariska maträtten.

Potatis, pasta och ris

Potatis, pasta eller ris är kolhydratrika livsmedel och passar bra som grund i en vegetarisk lunch och middag. Variera gärna pasta och ris med fullkornsalternativ som innehåller mer kostfiber. Potatis är ett bättre miljöval än både pasta och ris. Pasta innehåller durumvete som inte kan odlas i Sverige. Ris släpper även ut klimatförstörande gaser vid odling och transporteras långt - variera därför gärna riset med bulgur, couscous, dinkel, hirs, matvete och quinoa.

Bröd

Ät gärna bröd till måltiden. Välj helst grovt bröd eller fullkornsbröd, som är rikt på kostfiber och mineraler och mättar bra. Närproducerat bröd är ett bättre val med tanke på miljön.

Grönsaker, rotfrukter och frukt

Det är bra att äta frukt och grönsaker till alla måltider. Vitamin C som finns i många frukter och grönsaker hjälper kroppen att ta upp järnet i maten. Frukt och grönt innehåller också flera andra viktiga vitaminer och mineraler men även antioxidanter, ett slags skyddsämnen. Broccoli, blomkål, vitkål, morötter, kålrötter, rödbetor, gröna bönor, majs och paprika är exempel på grönsaker som är bra att äta mycket av. Ät både råa och kokta grönsaker och låt frukt och grönt bli en naturlig del i varje måltid. Med tanke på miljön är det bra att välja frukt och grönt efter säsong och gärna närproducerat.

Torkade baljväxter, nötter och frön

Torkade bönor, linser och kikärtor är en nödvändig ersättning för kött, fisk och ägg för dig som vill äta vegetariskt. De innehåller förutom protein, även järn och zink, men saknar helt vitaminerna D och B12. Både nötter och frön är fettrika, men fettkvaliteten är bra med en liten mängd mättat fett och mycket enkelomättat fett. Nötter är goda källor för protein, vitamin E, folat (ett B-vitamin), samt magnesium, zink och kalium. Frön är goda källor till vitamin E, järn, zink, magnesium och kalcium.

Soja eller Quorn

Istället för baljväxter kan man välja sojakött eller Quorn. Näringsmässigt liknar Quorn kyckling eller skaldjur och innehåller mycket protein, lite fett och zink, men inte speciellt mycket järn. Sojabönan är också en bra källa till protein, järn och zink, men den innehåller mera fett än de övriga baljväxterna. Den används för att tillverka en mängd olika livsmedel, till exempel sojamjölk, sojamjöl, sojasås och sojakött.