Saffran, kanel, apelsin och kryddnejlika. Under julhelgerna finns många tillfällen att njuta av goda smaker och dofter. Om du vill äta festligt och gott utan att känna dig däst och proppmätt kan du ha glädje av råden nedan.

Ögat vill ofta ha mer än vad magen orkar med. Risken finns att man fyller tallriken med för mycket redan under första varvet runt julbordet.

Ät mer av

Hur hälsosam jultallriken är beror självklart på vad du fyller den med - och hur mycket. Potatis och bröd är en bra grund att ha med. Julskinka och lutfisk är exempel på bra julmat. Inlagd sill är fet, men innehåller samtidigt nyttigt fett. Grönsaksrätter, som till exempel rotsakslåda, brunkål och rödkål är också bra mat.

Ät mindre av

Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, revbensspjäll och ost är exempel på julmat som innehåller mycket kalorier och mättat fett som är mindre nyttigt. Sill i feta såser hör också till det som är bra att inte äta stora mängder av. Även det du häller i glasen påverkar måltidens totala kalorimängd. Drycker som läsk, saft, fruktdrycker, juice, öl och vin är kaloririka utan att ge mycket näring eller mättnadskänsla. Alkohol kan tvärt om öka aptiten. Om du tycker att ett glas julmust är viktigt för julstämningen finns inget som hindrar, men försök att hellre dricka vatten om du blir törstig mellan måltiderna.

Dela upp maten

Julhelgen är lång med många tillfällen att sitta ner och äta. Sprid gärna på ätandet genom att inte ta av allt hela tiden - och försök att variera och ta lite mindre vid några tillfällen. Du kan till exempel äta julgröt med skinksmörgås till frukost och lutfisk med kokt potatis och gröna ärtor till lunch. Ett middagsförslag kan vara ett smörgåsbord med sill, lax, kokt potatis, julskinka samt en sallad med rödkål, äpple och apelsiner.

Frukt och grönt

Om du ordnar julbordet själv har du möjlighet att komplettera de traditionella rätterna med mer grönsaker och frukt. Du kan också testa att minska på fettet i olika röror, sallader med mera genom att använda produkter med lägre fetthalt. Det brukar bli precis lika gott, eller i alla fall vara svårt att känna stor skillnad. Ett exempel är gravlaxsås där hälften av oljan byts ut mot gräddfil.

Kola, knäck och nötter hör till julens godisbord, men ställ gärna fram en fruktskål också. Torkad frukt kan också vara ett alternativ till godis och chokladaskar.

Varva ned

Ofta stressar vi oss igenom våra vardagsmåltider, men nu kan vi passa på att ta det lugnt vid bordet. Julen är en helg då många verkligen har möjlighet att umgås med nära och kära, släktingar och kanske vänner. Passa på att sitta länge vid bordet, äta långsamt, prata och umgås.

Promenera

Under jul- och nyårshelgen har du förmodligen tid att någon dag - eller kanske varje - ta en promenad. Kanske efter maten när du ätit och tagit det lugnt ett tag vid bordet, eller varför inte före? Frisk luft och rörelse brukar både pigga upp och får ofta maten att smaka ännu bättre.

Alkohol

Lucia, jul och nyår är tre helger då många av oss går på fest. Glögg före och snaps och andra alkoholdrycker till måltiderna gör att den totala alkoholmängden ökar snabbt. Det kan vara svårt att säga nej till allt som bjuds. Här får du några råd om hur du kan begränsa alkoholmängden utan att gå miste om feststämningen.

  • Drick inte alkohol innan du går till festen eller middagen. Om du dessutom dricker alkohol när magen är tom kan du snabbt känna dig mer berusad än du tänkt. En smörgås kan göra stor skillnad.
  • Varannan vatten - drick lika mycket vatten som vin eller öl. Ha alltid ett glas vatten till hands. Och späd gärna ut drinken med läsk eller vatten innan den är slut.
  • Drick ingen alkohol efter midnatt.