Det finns många skäl att sluta snusa och använda tobak. Framför allt befriar du dig från ett beroende och förbättrar både hälsa och ekonomi. Om du planerar för att sluta med snuset är det viktigaste att du verkligen vill. Ställ därför först två frågor till dig själv: Varför snusar jag? Varför vill jag sluta snusa?
Snusande är ett nikotinberoende för kroppen och hjärnan, men det är också till stor del en vana och ett inlärt beteende. Du har förmodligen egna kopplingar mellan snusning och till exempel måltider eller särskilda tider på dagen och platser.
Snuset innehåller nikotin. När du snusar utvecklar hjärnans belöningssystem ett beroende av nikotin. Det är välkänt att rökt tobak och cigaretter är extremt farligt för hälsan, medan snusets skadeverkningar inte har studerats i lika stor omfattning ännu. Det är ändå helt klart att snusning är skadligt för hälsan och att du betalar ett högt pris för nikotinbelöningen. Cancer i bukspottkörteln drabbar oftare snusare och om en hjärtinfarkt kommer blir den förmodligen svårare. Tandköttet skadas och tänderna missfärgas.
Det finns många goda skäl att sluta snusa och bli fri från nikotinberoendet. Du slipper inte bara de förhöjda sjukdomsriskerna, utan får även en friskare och fräschare mun, tänder och tandkött, liksom bättre andedräkt.
När man slutar snusa reagerar kroppen nästan omedelbart och börjar återhämta sig, men det som man kan uppleva som den största förändringen är att inte längre känna sig jagad av beroendet. Många upplever det som en befrielse att slippa oroa sig för om snusdosan finns till hands då man vaknar på morgonen.
Börja med att ta reda på vinsterna för dig med att sluta och hitta din egen, starka motivation för att sluta snusa. Svara sedan ärligt på frågan varför du snusar. Svara sedan på frågan varför du vill sluta? När du väl bestämt dig för att sluta – och vet varför - är nedtrappning ett sätt att vänja kroppen vid en mindre mängd nikotin innan själva snusstoppet. Du kan testa ditt snusberoende och din motivation att sluta snusa hos Sluta röka-linjen.
Ett annat bra sätt att förbereda dig på ett snusstopp är att kartlägga dina snusvanor. Då får du en överblick över dina vanor och en hjälp att planera en strategi.
Gör så här:
Så var det då dags för dagen S! En del bara slutar och sedan är det klart. Andra får abstinensbesvär den första tiden och behöver hjälp. Den fysiska abstinensen pågår som längst ett par veckor. Därefter är det det psykologiska beroendet som du får kämpa mot. Återfall är vanliga, men de går att förebygga på olika sätt. Det är då din egen vilja att sluta sätts på prov.