Det finns flera orsaker till varför mannens spermier inte fungerar som de ska. Genom spermadonation kan hetero- och homosexuella par få hjälp att få barn. För att barnet sedan ska må bra, ha en chans till en harmonisk utveckling och mogna är det viktigt att föräldrarna berättar om spermadonationen för barnet. Kontakta gynekolog om du vill ta emot sperma.

Spermadonation har förekommit i flera år runt om i världen. Sedan 2003 kan man göra provrörsbefruktning med donatorsperma i Sverige. Paret som tar emot spermierna anses båda som barnets föräldrar.

Heterosexuella par

Paret som ska ta emot spermadonation måste vara gifta eller sambo.

Varför mannens spermier inte fungerar

Det finns flera orsaker till varför mannens spermier inte fungerar som de ska. Han kan ha störd spermiebildning, spermietransport och/eller utlösning, inflammationer och infektioner eller en kombination av flera orsaker.

Vid en utredning får mannen lämna ett spermaprov för att man ska kunna undersöka spermiernas funktion. Spermaprovet ger besked om spermiernas antal, rörlighet och utseende. När utredningen är klar och mannen fått bekräftat att spermierna inte kan befrukta ett ägg, har han och hans partner rätt att ta emot spermadonation.

Lesbiska par

Lesbiska par i Sverige har samma lagliga rätt till assisterad befruktning som kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden. En lesbisk kvinna får inseminera om hon är sambo med en annan kvinna eller lever i registrerat partnerskap. I Sverige räknas båda kvinnorna som barnets föräldrar. Om ett lesbiskt par istället väljer att inseminera utomlands räknas bara kvinnan som föder barnet som förälder.

Ensamstående kvinnor

Som ensamstående kvinna har du inte rätt att få spermadonation i Sverige.

Vem blir förälder?

Före spermadonationen får mottagarpappan eller den kvinna som inte ska föda barnet skriva på ett avtal som innebär att han eller hon blir laglig förälder till barnet.

Anonymitet

Paret är helt anonyma för donatorn, och donatorn är helt anonym för paret.

Barnets rättigheter

Enligt svensk lag har de barn som kommer till genom donatorinsemination i Sverige rätt att vid mogen ålder få uppgifter om sin biologiska pappa. Donatorn är införstådd med detta, men han har själv ingen möjlighet att ta reda på om något barn har blivit till med hjälp av hans spermier.

Många föräldrar väljer att berätta för barnet på ett enkelt sätt redan när det är litet.

Information om ursprunget är viktigt

Studier visar att det är viktigt för barnet att tidigt få reda på sitt ursprung och att föräldrarna själva berättar det.

Barn som råkar få reda på sanningen genom att någon försäger sig går ofta igenom en kris. Många gånger är det inte sanningen i sig som är traumatisk utan att de inte fått höra sanningen.

För att ett barn ska må bra och ha en chans att utvecklas och mogna är det viktigt att det kan lita på och ha förtroende för sina föräldrar.

Förberedelser inför behandlingen

Paret som ska ta emot sperman

Paret som ska ta emot sperman måste gå igenom vissa steg där de testas på olika sätt:

Lämplighetsprövning

Med en lämplighetsprövning försöker man avgöra om barnet kommer att få en bra uppväxt.

Medicinsk bedömning

Paret testas två gånger för HIV, syfilis, hepatit B och C - sex månader före donationen och strax innan. En provrörsbefruktning får bara göras om det inte finns någon risk att smitta förs över till kvinnan eller barnet.

Psykologisk och social bedömning

En läkare tillsammans med en beteendevetare testar om paret är psykologiskt och socialt lämpliga som föräldrar. De utreder om paret:

  • längtar efter och uppriktigt önskar sig barn
  • har en stabil och bestående relation
  • har förmågan att vårda och uppfostra ett barn
  • kan emotionellt, praktiskt, socialt och juridiskt acceptera det blivande barnet som sitt eget
  • är införstådda med eventuella funderingar och problem som både barnet och de själva kan komma att känna kring att bara den ena partnern är biologisk förälder
  • vill berätta för barnet i lämplig ålder hur han eller hon har kommit till

Donatorn

För att kunna donera spermier måste donatorn vara en frisk man 18-55 år, men man försöker alltid välja donatorer som är betydligt yngre än 55. Det är en fördel om han lever i en parrelation och redan har fått de barn han önskar. Det är också viktigt att han diskuterar igenom detta med sin partner så att båda är överens.

Donatorn får bara donera så att maximalt sex barn blir till.

Donatorn och den andra föräldern bör likna varandra

När man ska välja donator åt ett par försöker man matcha utseendet hos donatorn och den förälder som inte ska föda barnet. Man tittar på hårfärg, hudfärg, ögonfärg och längd. Eftersom det är brist på spermiedonatorer kan man tyvärr inte alltid göra detta.

Så går donationen till

Donatorn

Donatorn kallas först till samtal. Sedan får han gå igenom en kroppslig undersökning och lämna sperma- och blodprov. Spermaproverna analyseras. Blodproverna kontrolleras också för att man bland annat ska kunna se att donatorn inte har någon infektion som kan överföras till kvinnan och barnet.

När dessa prover är färdiga och inga problem uppstått tar man ytterligare spermaprover. Dessa fryses ned och förvaras i en spermabank. Efter sex månader tas nya blodprover för att man ska kunna försäkra sig om att mannen inte bär på någon infektion. Därefter kan de frysta spermierna doneras till ett par.

Kvinnan som tar emot spermierna

Kvinnan som ska insemineras får komma till mottagningen för planering av behandlingen. Hon får hormonbehandling för att stimulera äggproduktionen. Inseminationen utförs när kvinnan har ägglossning. Spermierna förs upp i slidans övre del. Om paret är barnlöst för att sädescellerna har svårt att ta sig förbi sekretet i kanalen upp till livmodern, sker inseminationen direkt i livmodern. Kvinnan kan få ligga kvar och vila ett tag, men det finns inga studier som visar att liggläge försäkrar befruktning.

Kostnad

För att se vad den här behandlingen eventuellt kostar klicka på länken Avgifter, till höger, eller kontakta mottagningen. Du betalar samma avgifter oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Fråga om råd

Undrar du över något inför behandlingen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .

Det finns även privata mottagningar som kan hjälpa dig. Där får du betala för behandlingen själv. Du kan hitta dem i den vanliga telefonkatalogen. På Iris, Infertilas riksförbund, hemsida finns en lista över privata fertilitetskliniker i Sverige.

Donatorn

För att bli donator kontaktar du Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Mottagarparet

Om du och din partner önskar ta emot donerade spermier, kontakta din gynekologmottagning för remiss till Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.