Alla kvinnor förändras på olika sätt av sin graviditet. Vissa förändras mycket och andra nästan ingenting. Sjukdomar och besvär kan påverka dig på olika sätt under graviditeten.

Graviditetsbesvär

När du är gravid påverkas kroppen på olika sätt. Det kan yttra sig i så kallade graviditetsbesvär. De flesta går över strax efter förlossningen.

Illamående och kräkningar på morgonen kan vara ett tidigt tecken på graviditet. Annat du kan drabbas av är strimmor och brun sträng på magen, bruna fläckar, håll, ökad puls, ökade flytningar, behov av att kissa ofta, mer saliv, näsblod, tandköttsblödningar, ont nedanför revbenen, förändringar i brösten och svullna ben. Allt detta är helt normalt och inget att oroa sig för, men det kan vara bra att känna till. Besvär som halsbränna, ont i ryggen, trötthet och gaser i magen är också vanliga.

Sjuk och gravid

Vid graviditet kan du, precis som vanligt, till exempel bli förkyld, få ont i magen och huvudvärk. Vad gäller då och vilka mediciner kan du ta?

Kronisk sjukdom

Kanske har du en sjukdom som du lever med dagligen. Den kan påverka graviditeten på olika sätt.

Fråga om råd

Din barnmorska är van att prata om det mesta som rör en graviditet, så tveka inte att ta upp dina funderingar. Du kan också fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.