Om du röker eller snusar när du är gravid får fostret i sig många skadliga ämnen. Det kan leda till att fostret växer för dåligt eller till och med dör. Det är inte lätt att sluta när man är beroende, men du kan få hjälp.

Om du har tänkt sluta röka eller snusa, så är det bra att göra det när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen.

Fostret får till och med i sig större mängd än mamman av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring.

En del kvinnor slutar röka och börjar snusa i stället i tro att det skulle vara mindre skadligt för det lilla fostret. Forskning visar att snus inte är ett alternativ till rökning för en gravid kvinna. Snusning ger ofta ett högre nikotinberoende och fostret utsätts för en mer kontinuerlig tillförsel av nikotin, beroende på att prillan ligger längre i munnen jämfört med att röka en cigarett.

Försämrad syreupptagning

Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras hos den som röker. Om rökaren är gravid får fostret också i sig kolmonoxid. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret. Kolmonoxid ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar på lång sikt.

Vattenpipsrökning i fem minuter ger fyrdubbelt mer kolmonoxid i blodet jämfört med cigarettrökning. Att utsättas för kolmonoxid under graviditeten kan skada fostret och antas vara en orsak till låg födelsevikt och andningsbesvär vid födseln.

Rökning ökar risken för

  • att fostret växer dåligt
  • Mina vårdkontakter.