När du är gravid eller planerar att bli gravid kan du äta ungefär som vanligt. Fortsätt att njuta av god och näringrik mat. Det kan ändå vara bra att känna till att det finns några livsmedel som det är klokt att undvika eller äta mer sällan av. Fisk är nyttigt, men undvik att äta vissa sorter så ofta. Försök också att undvika rått kött, lever och opastöriserade ostar.

Fisk

Fisk och skaldjur är näringsrik mat som är rik på vitamin D, jod och selen. Fet fisk som lax och makrill innehåller även nyttigt omega3-fett. Näringsämnen som är särskilt viktiga under graviditeten. Ät därför gärna fisk flera gånger i veckan och välj både bland magra och feta.

Några få fisksorter kan dock innehålla miljögifter som kvicksilver, dioxin eller PCB. Det gäller strömming, surströmming, abborre, gädda och gös som du inte bör äta mer än några gånger per år. Det gäller även så kallad "egenfångad" fisk som lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern samt röding från Vättern. Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Bakterier och parasiter

Vanliga förkylningar och andra infektioner går vanligtvis inte över till barnet. Men det finns två mikroorganismer som kan vara farliga för barnet. Det är bakterien Listeria monocytogenes och parasiten Toxoplasma gondii. Risken att drabbas är oerhört liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall leda till missfall eller hjärnskador hos barnet. Några råd för att minska risken är:

Var försiktig med gravad eller rökt fisk och sushi. Kontrollera förpackningsdatum och ät bara nygjorda eller nyförpackade produkter. Ät inte rått kött. Var noga med att genomsteka köttfärs, fågel och kött av lamm, gris och vilt. Frys in torkat, kallrökt eller gravat kött, som parmaskinka eller salami, i tre dygn innan du äter det.

Dessertostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk kan innehålla den skadliga bakterien listeria. Därför är det bra att undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar som mögelostar och kittostar. Bäst är att även undvika mögel- och kittostar som är tillverkade av pastöriserad mjölk, som till exempel gorgonzola och chèvre. Ost i matlagning går bra att äta om den hettas upp så att den bubblar.

Tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan olika råvaror. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.

Annat som är klokt att tänka på

Lever

Lever innehåller mycket vitamin A. Höga intag av vitamin A tidigt i graviditeten kan ge ökad risk för fosterskador. Gravida kvinnor rekommenderas därför att undvika lever och leverrätter. Leverpastej innehåller inte så mycket lever så den kan du däremot äta som vanligt.

Alkohol

Avstå helt från alkohol under graviditeten, eftersom det passerar över till fostret via moderkakan. Även små mängder alkohol påverkar fostret då fostrets lever är så outvcklad och därmed inte kan bryta ned alkoholen.

Tobak

Avstå från tobak, som innehåller nikotin och en mängd andra skadliga ämnen. Nikotinet drar samman blodkärlen i moderkakan, vilket leder till att barnet får mindre näring.

Kaffe/te

Var försiktig med stora mängder kaffe och svart te. Ingen vet säkert hur koffein påverkar barnet, men en rekommendation är att få i sig mindre än 300 mg per dag. Det motsvarar cirka tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp) eller sex koppar svar te (2 dl/per kopp). Tänk på att även cola- och energidrycker kan innehålla koffein.

Hälsokostprodukter

Var försiktig med hälsokostprodukter när du är gravid. Det är i många fall osäkert hur örtprodukter och naturläkemedel påverkar fostret. Detsamma gäller kosttillskott. En rekommendation är att du helt undviker ginsengprodukter och är försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod.

Fråga om råd

Om du undrar över något Mina vårdkontakter.

Keywords
bakterier gravid hjärnskador infektioner immunförsvar mat kroppen magen graviditet parasiter mikroorganismer barnet äta ätit maten kost kosten graviditeten gravida gravide med barn vänta barn fostret embryot navelsträngen kvinna kvinnans kvinnor mor mamma kött gravids graviditetens gravidas havande väntans tider barns barnets foster fosters fostrets embryo embryots navelsträng navelsträngens mors mammas mammans mammors kvinnas kvinnors mage magens mages magar magars kropp kropps kroppens skador fosterskador fisk livsmedel lever torsk matens matsort matsorter miljögifter kvicksilver organiska miljöföroreningar ddt pcb och dioxiner insjöfisk odlad fisk livsmedelsverket livsmedelsverkets kostens kostråd kostråden kostrådens ät äter ätandes ätandets fiskprodukter fiskbullar fiskpinnar inlagd sill kaviar kolja koka kokar steker stekt stekta ångade ångkokta kokt hummer krabba kräftor konserverad tonfisk kummel lax västkusten liten hälleflundra blåkveite makrill odlad lax regnbågslax röding sej sik sill spätta stenbitsrom (förpackad) stillahavslax vitling öring strömming östersjön bottniska viken vildfångad vänern vättern abborre gädda gös lake ål hälleflundra råa skaldjur gravad nygravad varmrökt kallrökt vakuumförpackad listeria monocytogenes parasiten toxoplasma gondii rått kött genomstekt genomkokt fågel a-vitamin leverpastej dessertostar opastöriserad mjölk mognadslagrade mögelostar kittostar hårdost smältost färskost hälsokostprodukter preparat naturläkemedel.