Första gången var allting nytt och kanske lite skrämmande. Andra gången är annorlunda, till exempel kan magen börja växa tidigare och du kan ha andra krämpor. Du vet mer om vad som väntar, både när det gäller graviditet och förlossning, och du känner dig kanske lite tryggare.

Många som väntar barn igen blir förvånade över att det känns så annorlunda. Första gången möts man kanske av omgivningens glada tillrop och nyfikenhet. Man blir uppmärksammad och ompysslad på alla möjliga sätt och vis. Andra gången är det inte lika självklart med den uppmärksamheten.

En del kvinnor tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om.

Somliga kvinnor oroar sig mer andra gången. Eftersom första graviditeten och förlossningen gick så bra, vad är det som säger att den andra eller till och med tredje eller fjärde ska gå lika bra? Det här är mycket vanliga funderingar. Det går inte att säga bestämt hur det kommer att bli, men det finns ändå några generella saker att peka på.

Förutom att det är en fantastisk känsla att vänta ett barn till, finns det rent fysiska skillnader mellan den första och den andra graviditeten.

Krämpor

Muskulaturen har inte samma spänst. Magen känns som om den blir stor fortare. Statistiskt är det inte någon skillnad på magarna från vecka 24. Däremot upplever många att magen börjar växa tidigare än första gången, men den behöver alltså inte bli större.

Trycket kan göra det svårt att hålla tätt. Man får oftare åderbråck och hemorrojder. Många har mer sammandragningar. Däremot är det mindre risk för havandeskapsförgiftning andra gången.

Oro

Omföderskor oroar sig som regel mindre över graviditeten och förlossningen och mer över hur barnet i magen mår. En vanlig tanke är "Kan det verkligen gå lika bra som förra gången?"

Man kan också ha tankar om hur det blir för det barn som redan finns. Hur ska barnet reagera på att få syskon? Hur ska man hinna med att uppfylla båda barnens behov?

Trötthet

Tröttheten är lika märkbar som under den första graviditeten. Skillnaden är att nu finns det ett eller flera äldre barn som kräver uppmärksamhet. Många försöker hålla sitt vanliga tempo. Försök därför att få din partner att ta ännu mer ansvar för de barn som ni redan har. Det är viktigt för dig att minska den fysiska belastningen och först tänka på ditt eget välbefinnande.

Din partner har kanske så fullt upp med resten av familjen att han eller hon inte alltid tänker på att fråga hur du mår. Påminn därför människor i din närhet om att du är gravid och berätta vad du förväntar dig i form av stöd. På så sätt blir både du och din omgivning mer harmonisk.

Färre besök på MVC

Omföderskor följer samma rutiner som förstföderskor fram till vecka 25, men har sedan glesare kontroller fram till vecka 36. Hur ofta du besöker MVC styrs främst av ditt individuella behov.

Förlossning igen

Förlossningen upplevs oftast som lättare andra gången. Det gör inte mindre ont, men man vet lite mer om vad som väntar och är förberedd.

Själva förlossningen går oftast snabbare. För en förstföderska tar latensfasen, när livmodermunnen öppnar sig, flera timmar och för en omföderska lite kortare. Utdrivningsskedet för en förstföderska tar i genomsnitt en timme, för en omföderska lite snabbare.

Snabbare förlopp - mindre medicinsk smärtlindring

På grund av det snabbare förloppet och att man är förberedd på smärtan använder omföderskor mindre medicinsk smärtlindring än förstföderskor. Framför allt använder de mindre ryggbedövning som tar tid att lägga. Omföderskor använder däremot mer alternativa smärtlindringsmetoder samt lustgas.

Om den första förlossningen var komplicerad behöver det inte innebära att den andra blir det. Det finns däremot ett klart samband mellan en första förlossning utan problem och en andra förlossning utan problem.

Sök hjälp vid negativ upplevelse

Om du hade en negativ upplevelse i samband med den första förlossningen, som du känner påverkar dina förväntningar inför denna förlossning, är det viktigt att du söker hjälp. Prata med din barnmorska. Det finns flera typer av stöd.

Dela dina erfarenheter

Det finns föräldragrupper även för omföderskor. Prata med din barnmorska.

Om det inte skulle finnas föräldragrupper kanske du och någon till kan starta en grupp själva.

Fråga om råd

Undrar du över något? Prata med din barmorska om dina funderingar.

Du kan också dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Kejsarsnitt.

Läs mer

Kanske känns det som du vet det mesta eftersom du har barn sedan tidigare, men saker och ting förändras. Läs gärna fler artiklar på Vårdomsorg och på andra sajter.