Väntar du barn utan att ha en partner kan det vara bra om du har ett nätverk kring dig. Kanske vill du ha en speciell person med vid förlossningen. Många känslor kommer upp kring graviditeten och då kan det vara viktigt att ha någon att dela dem med.

Om du oplanerat blivit gravid har det säkert varit en process för dig att bestämma dig för hur du ska göra. Funderingar som, ska jag behålla barnet, kommer barnet att få någon kontakt med sin pappa, hur kommer det att bli för mig som ensamstående mamma, är inte ovanliga för dig som är ensam om graviditeten.

Har du väl bestämt dig för att behålla barnet kan det ibland kännas lättare. Andra tycker att tanken på att själv gå igenom en graviditet och förlossning känns tung. När du nu går vidare kan du behöva en del stöd. Många känslor far igenom kroppen som sakta men säkert kommer att förändras.

Förutfattade meningar

Förr ansågs det skamligt att vara ensamstående mamma, men så är det som tur är inte längre. Trots det kan din omgivning ibland ha förutfattade meningar eller komma med ogenomtänkta kommentarer.

Du kan undvika många sådana problem genom att berätta om din situation för din omgivning. Om din barnmorska vet att du går igenom graviditeten på egen hand kan hon anpassa sina råd efter det.

Hur klarar jag det ekonomiskt?

Det är viktigt att tänka igenom och planera sin ekonomi. Det gäller vare sig man är ett par eller ensamstående.
Mödravård och förlossningsvården är kostnadsfri. När barnet väl är fött kan du få underhållsstöd. Om du vill ha mer information om underhåll eller annan ekonomisk ersättning ska du kontakta Försäkringskassan.

Se även över vilka försäkringar som finns och tänk på att mycket av det som du och ditt barn behöver går att köpa i andra hand till ett lägre pris.

Mödravården

Barnmorskan kan vara en viktig stödperson under graviditeten, vare sig du har en partner eller inte. Om du vill ha extra stöd eller få information om något särskilt, tala med din barnmorska som är till för dig.

Stöd av en vän

Det är viktigt att ha någon att prata med längs vägen. Har du någon i din närhet som kan tänka sig att ställa upp lite extra? Kanske kan den personen även vara med vid förlossningen?

Det kan kännas viktigt och meningsfullt att få vara stödperson och vän och följa en graviditet på nära håll. Om du inte känner förtroende för någon särskild person kan du prata med din barnmorska och förklara att du vill ha lite extra stöd och support.

Nätverk

Du är säkert fullt kapabel att ta hand om ett barn själv, men det är tidvis påfrestande för alla föräldrar. Något som kan vara bra, vare sig man är ensam eller inte, är att bygga upp ett nätverk av stödpersoner. Det kan vara mamma, pappa, syskon, gamla eller nya vänner. De kan både vara ett mentalt stöd för dig och någon att fråga i olika uppfostringsfrågor. Ibland behöver man enkla handfasta tips om hur man sköter sitt barn.

Det är också viktigt att få egen tid så några barnvakter när barnet blir lite äldre är alltid bra att ha.

Doula

Du kan också välja en särskild person som följer med vid förlossningen, en så kallad doula. En doula kan man välja att ha med utöver en partner eller en vän.

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.

En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen. Prata med din barnmorska eller läs mer genom att klicka på länken om Doulor.

Träffa andra i samma situation

En annan form av stöd för dig som går igenom graviditeten på egen hand kan vara att träffa andra i samma situation. Hör efter på mödravårdscentralen om det finns andra singelmammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också organisationer för ensamma föräldrar.

Fråga om råd

Om du undrar över något Mina vårdkontakter.