Att den blivande pappan eller partnern kan känna sig utanför vid graviditet är vanligt. Att bli förälder är omvälvande och påverkar er relation på flera sätt. Den gravida kvinnan hamnar av naturliga skäl mer i centrum och får mycket uppmärksamhet. Hennes tillstånd och hälsa engagerar både er och personer i er omgivning. Be omgivningen om hjälp.
Steget från en parrelation till att bli en barnfamilj är stort. Ni går kanske från ett passionerat förhållande där ni bara haft ögon för varandra och kunnat prioritera er gemensamma tid hur ni har velat. Nu är ett barn på väg in i er tvåsamhet. Två ska bli tre.
Relationen förändras redan under graviditeten. Den gravida kvinnan hamnar av naturliga skäl mer i centrum och får mycket uppmärksamhet. Hennes tillstånd och hälsa engagerar både er och personer i er omgivning. Till och med obekanta ni möter på stan kan engagera sig i din partners tillstånd medan frågorna till dig kanske mer blir som påståenden. "Nu är du väl lycklig, ni som ska få barn?".
Det är vanligt att man tidvis kan känna ett visst utanförskap.
Kvinnan påverkas inte bara fysiskt, utan även psykiskt av förändringarna i hennes kropp under graviditeten. Din partner kan periodvis vara ledsen, introvert och asocial. Andra stunder kan hon känna sig stark, social och sexuell.
Ena stundens glädje kan snabbt förbytas till irritation och nedstämdhet. Det kan vara svårt att stå bredvid och förstå och följa vad som händer. Du känner kanske inte igen henne längre.
Intresset för sex kan avta, även om en del gravida kvinnor kan berätta om en ökad sexuell lust. Sex har tidigare kanske varit en viktig del i er gemensamma relation. Nu kan det bli mer sällan eller aldrig. Har du stor sexlust och din partners är obefintlig kan det bli ett problem och öka din känsla av utanförskap.
De flesta gravida har mer eller mindre tuffa graviditetssymtom. Din partner kan må så illa att hon har svårt att vara delaktig i vardagssysslorna eller ta sig till sitt arbete Hon kan vara trött, ha magproblem eller bäckenuppluckring. Då får du kanske ta ett mycket större ansvar än du brukar för att hem och privatliv ska fungera.
När väl barnet har kommit tar föräldraskapet det mesta av er gemensamma tid och du undrar kanske hur ni ska hitta tillbaka till den förälskade relation ni haft. Du tycker kanske att graviditeten och bebisen slagit in en kil i er relation.
Det är inte bara du som partner som känner utanförskap. Många nyblivna mammor kan berätta om hur de känner sig låsta till hemmet. Bland annat på grund av amningen som både kan vara besvärlig, göra ont och ta tid.
Det kan också ta tid att lära känna nya personer som man kan umgås med under sin föräldraledighet. Att skapa rutiner och ett nytt sammanhang som förälder tar tid. Dessa faktorer kan bidra till en känsla av utanförskap hos mamman. Att hon inte är med i några sammanhang längre, långt från jobbet, långt från vänner, långt från där saker händer.
Familjens välmående beror på er förmåga att stötta varandra som föräldrar. Obalans i förhållandet kan påverka hela familjerelationen negativt. Att ni finner balansen mellan er är viktigt för att ni ska må bra.
Kom överens om hur hemmet och vardagen ska skötas och vem som tar hand om vad. Avstå från vissa fritidsaktiviteter, men kanske inte alla. Lägg märke till att även din kvinna, på grund av sina krämpor, också tvingas avstå från tidigare intressen och aktiviteter. Ni formar ett nytt liv tillsammans nu. Det är dags att vänja er vid att göra tid för barnet.
Parallellt med att få en fungerande familjeorganisation ska ni arbeta på er kärleksrelation, vilket inte är en självklarhet om de praktiska sysslorna tar all tid.
Hitta små stunder av kärlek och uppskattning i vardagen. Passa på att rå om varandra när barnet sover.
Plocka fram känslorna och sätt ord på dem. Det är inte bara det praktiska som ska lösas. Ni måste även sitta ned och bara lyssna på varandra. Om ni inte pratar får ni svårare att förstå varandra och känslan av utanförskap kan fördjupas ytterligare.
Finns dina eller partnerns föräldrar i närheten? Kanske kan någon kompis ställa upp. Tala om för dem vad ni behöver för stöd. Kanske kan de komma över och gå en promenad med barnet så att du och din partner får sova eller bara sitta ned och äta en lunch tillsammans.
Ställer de istället för stora krav, säg ifrån och var tydlig med att ni behöver tid för er själva i er egen takt för att komma underfund med allt det nya. Föräldrar och vänner får rätta sig efter er. Er lilla familj är viktigast nu.