Alla förlossningar följer i princip samma mönster men kan ta olika lång tid. Förlossningen delas in i tre skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Under öppningsskedet öppnar sig livmodermunnen och barnet tränger ned i bäckenet. Vid utdrivningsskedet föds barnet och vid efterbördsskedet kommer moderkakan.

Alla förlossningar följer samma mönster och kan delas in i tre faser.

1. Öppningsskedet

Öppningsskedet är den första delen av förlossningen. I det här skedet öppnar sig modermunnen samtidigt som barnets huvud roterar och tränger ner genom förlossningskanalen. Det sker genom kraftiga och regelbundna sammandragningar i livmodern, värkar.

Barnmorskan undersöker med hjälp av sina fingrar hur många centimeter modermunnen öppnat sig och hur barnet tränger ner i bäckenet.

Latensfas

De första 3­–4 centimetrarna, den så kallade latensfasen, kan ta lite längre tid, speciellt när du föder ditt första barn. Värkarna är oregelbundna och är ofta inte så smärtsamma, långa eller intensiva, utan kan liknas vid något kraftigare menssmärtor.

Aktiv fas

Den aktiva fasen startar när värkarna kommer tre till fyra stycken inom tio minuter, när vattnet går eller när modermunnen har öppnat sig 3­–4 centimeter. Under öppningsskedet brukar modermunnen öppna sig ungefär 1 centimeter i timmen, men det kan variera. Du kan fortfarande vara uppe och gå. Följ med i rytmen och passa på att slappna av och hämta kraft mellan värkarna, som nu kommer oftare och blir allt kraftigare. Värkarna kommer med ett intervall på 3–5 minuter och varar cirka 30–90 sekunder.

Den aktiva fasen av öppningsskedet varar i genomsnitt 12–18 timmar för förstföderskor. För omföderskor tar det i genomsnitt 6–10 timmar. En del kvinnor föder också på ett par timmar, så det kan variera.

Förlossningsställning

Försök att hitta olika förlossningsmottagning.