Abort innebär att graviditeten avbryts. Du har rätt att få abort, men det kan vara ett svårt beslut. Det är bra om du pratar med någon du har förtroende för. Det finns olika metoder beroende på hur långt du gått i graviditeten. Risken för komplikationer är mindre ju tidigare aborten görs. Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig i processen och med själva aborten.

I Sverige har vi fri abort och kvinnan har rätt att själv fatta beslut om sin kropp. Om du är tveksam till om du vill behålla barnet kan det vara bra att prata med någon som du har förtroende för, till exempel en nära vän eller en familjemedlem. För även om du har rätt att göra abort så kan det vara ett svårt beslut.

Du kan också tala med din barnmorska eller en kurator, ungdomsmottagningen eller kvinnokliniken. De hjälper dig med telefonnummer till abortmottagningar.

Även om du har bestämt dig för en abort kan det vara bra att prata med en kurator.

Det går att ångra sig när som helst före själva aborten.

Rätt till abort

I Sverige har en kvinna rätt till abort tíll och med graviditetsvecka 18. Efter vecka 18 tillåts abort endast om det finns särskilda skäl eller om barnet är svårt skadat. En speciell utredning görs och du måste ha Socialstyrelsens godkännande. Efter vecka 22 bedöms barnet kunna leva utanför sin mammas kropp och då är det inte längre tillåtet att göra abort.

Det finns ingen åldersgräns hos kvinnan för att göra abort. Om du är under 18 år bör föräldrarna veta om det, om det inte finns speciella skäl att hålla aborten hemlig.

Rätten till abort i Sverige gäller alla kvinnor oberoende om du är svensk medborgare eller inte och oberoende om du är bosatt i Sverige eller inte. Du har också rätt till en auktoriserad tolk om du inte har svenska som modersmål.

Förberedelser

Före aborten görs en noggrann undersökning för att fastställa hur långt graviditeten gått, om du är frisk eller om det exempelvis behövs någon antibiotika för att förebygga infektion efter aborten. Vid besöket diskuteras också vilket Mina vårdkontakter.