Det finns stora skillnader mellan olika talsvårigheter. För att underlätta för dig finns olika hjälpmedel, till exempel talapparat, röstförstärkare och taltjänst.

Teckenspråk används ofta av personer med talsvårigheter. Du och dina närstående kan gå speciella kurser för att lära er teckenspråk.

Talsyntes

Med hjälp av datorn kan du skriva det du vill säga och låta datorn omvandla texten till talsyntes – ett mekaniskt och konstgjort tal.

Symboltavla

Med hjälp av bärbara symboltavlor går det att göra sig förstådd. Du kan använda ritade eller fotograferade bilder, men även mer symboliska bilder, så kallade piktogram. Ett annat sätt kan vara att sätta upp symboltavlor på lämpliga ställen i hemmet. I köket kan du till exempel sätta upp en tavla med olika köksredskap för att lätt kunna peka på det verktyg du behöver.

Röstförstärkare

Om du har opererat bort struphuvudet kan en röstförstärkare hjälpa dig.

Talapparater

Det finns apparater där det är möjligt att spela in flera fraser i förväg. Du kan sedan välja vad du vill säga genom att trycka på olika symboler på apparaten.

E-post, fax och texttelefoner

E-post, fax och texttelefoner är andra sätt att meddela sig på. Med e-post och fax kan du skriva ner det du vill säga och skicka till mottagaren. Texttelefonen fungerar så att du skriver ner det du vill säga och en tolk läser upp meddelandet.

Taltjänst

Du har rätt till taltjänst om du har afasi, en språkskada, om du har svårt att hitta ord och uttryck eller om du inte kan göra dig hörd av andra anledningar. Om du inte alltid vill be dina närmaste om hjälp kan taltjänst vara ett alternativ.

Taltjänst kan hjälpa till med:

  • Talstöd, till exempel vid läkarbesök.
  • Skriv- och lässtöd, om du till exempel behöver skriva ett brev eller få viktiga dokument inlästa på band.
  • Teletal som är ett telefonstöd i form av trepartssamtal. Tolken finns med under samtalet och kan förtydliga vid behov. Tolken kan även föra anteckningar och vara ett minnesstöd.

Så får du hjälpmedel

De flesta hjälpmedel skrivs ut av logoped eller av personal på taltjänst. Om du har ett rörelsehinder kan en arbetsterapeut hjälpa till att prova ut lämpligt styrsätt till talapparaten eller ge råd om bra arbetsställning.

Kontakta din husläkarmottagning. Läkare kan remittera till logoped. Sjuksköterska vid BVC, skolhälsovården och psykolog kan också skriva remiss till logoped.

Att gå till logoped faller under Vårdval Stockholm. Det innebär att du själv får välja vilken logoped du vill gå till. Läs mer om Vårdval Stockholm via länken uppe till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.