Många med rörelsehinder upplever att de egentligen inte har några begränsningar när det gäller vad de klarar av att göra. Det är omgivningen som sätter stopp och gör dem handikappade.

De vanligaste orsakerna till att någon har ett rörelsehinder är reumatiska och neurologiska sjukdomar. Rörelsehinder kan också vara medfött eller en följd av en olycka.

Rätt till ett självständigt liv

Personer med rörelsehinder möter ofta praktiska svårigheter. Samhället är inte alltid inrättat för dig som går med kryckor eller tar dig fram med rullstol.

Genom att anpassa den dagliga miljön och få hjälp med personligt utprovade hjälpmedel kan de flesta personer med rörelsehinder leva ett självständigt liv.

Att röra sig hemma

En förutsättning för att du ska klara av att bo själv är att du kan röra dig hemma. Vanliga hjälpmedel är kryckor, rullatorer, gåbord och manuella eller eldrivna rullstolar. Även så kallade ortopedtekniska hjälpmedel som ortopediska skor, proteser och stödjande skenor kan vara till stor hjälp för att du ska kunna röra dig.

Andra hjälpmedel som underlättar förflyttning i hemmet är överflyttningshjälpmedel som glidbräda, vridplatta eller liftar. För att du ska kunna ta dig i och ur sängen kan den behöva utrustas med förhöjningsklossar eller lyftbåge i huvudändan. Köksstolen kan anpassas med en förhöjningsdyna för att du ska kunna resa dig själv.

Praktiska hjälpmedel

För att du ska klara av att sköta din personliga hygien finns det en mängd olika hjälpmedel som kan provas ut till dig. Att gå på toaletten när man själv behöver det tar nog de flesta av oss för givet. För dig som sitter i rullstol är det inte alltid självklart att du ens kommer in i badrummet. Ett enkelt hjälpmedel som en toalettstolsförhöjare gör att du kan klara dina toalettbestyr själv. Duschstolar och badbrädor är exempel på produkter som gör det möjligt för dig att sköta din dagliga hygien. Det finns även en del praktiska småhjälpmedel som badborstar, kammar och nagelfilar som underlättar för dig. Många av dessa hjälpmedel finns att köpa på apotek eller i sjukvårdsaffärer.

Det finns även olika små praktiska hjälpmedel som underlättar för att kunna sköta vardagslivets rutiner i hemmet. Exempel på sådana är greppvänliga köksredskap som saxar och knivar. Många av dessa hjälpmedel finns att köpa på apoteket eller sjukvårdsaffärer.

Bostadsanpassning

Om du sitter i rullstol eller går med rullator kan ditt hem behöva förändras så att du kan komma in och röra dig i bostaden. Att ta bort trösklar eller bygga en ramp kan underlätta vardagen. För att du ska få denna hjälp måste du vända dig till din kommun och söka ett så kallat bostadsanpassningsbidrag.

Att röra sig i skolan och på jobbet

Skola

De flesta barn med rörelsehinder går i den ”vanliga” skolan. Det är skolans ansvar att se till att lokaler och läromedel anpassas för elever med olika funktionsnedsättningar.

Personliga hjälpmedel för att klara det dagliga livet i skolan ansvarar landstinget för. Vänd dig till arbetsterapeut eller sjukgymnast på habiliteringen. Om du är vuxen och går i skolan vänder du dig till din husläkarmottagning eller till din primärvårdsrehab.

Arbete

Om du på grund av ditt rörelsehinder behöver speciella hjälpmedel för att kunna arbeta kan du få bidrag till detta. Försäkringskassan ansvarar för bidrag till hjälpmedel som behövs för att kunna fortsätta en anställning. Arbetsförmedlingen ansvarar för att du får de hjälpmedel som du behöver för att kunna komma ut i arbetslivet.

Att röra sig på fritiden

Att leva ett självständigt liv innebär naturligtvis att kunna göra vad du vill på fritiden. Om du vill spela handboll, lära dig segla eller åka skidor är det fullt möjligt även om du sitter i rullstol. Det gäller bara att du har rätt utrustning och hjälpmedel för att aktiviteten ska passa just dig.

Generellt gäller att du själv får bekosta särskilda hjälpmedel för fritid och motion. På Hjälpmedelsinstitutets hemsida finns en lista över var du kan hyra hjälpmedel för fritid i olika län.

Totalskidskolan

Totalskidskolan har funnits sedan 1987 och arbetar för att alla ska kunna uppleva alpin skidåkning oavsett funktionsnedsättning. Skolan är idag Europas största skidskola för personer med funktionsnedsättning. Erfarna och specialtränade instruktörer lär bland annat ut sitski, skicart och stående skidåkning. Skidskolan har sin bas i Åre men utbildar instruktörer som sedan sprider kunskap i skidsystemen. Nu finns utrustning och instruktörer på flera orter i landet, till exempel i Huddinge, Lidingö, Åre, Sunne, Idre, Tänndalen, Kungsberget, Växjö och Sollefteå. Se länk till höger för mer information.

Så får du hjälpmedel

Om du behöver ett hjälpmedel bör du i första hand vända dig till din husläkarmottagning eller vårdcentral.

Barn och ungdomar vänder sig till ”Habiliteringscentrum för barn och ungdomar” för att få hjälp och information om hjälpmedel.

Om du bor i särskilt boende som drivs av kommunen till exempel servicehus, gruppboende eller sjukhem vänder du dig till kommunen för att få hjälpmedel. Vänd dig till sjuksköterskan som arbetar där du bor så får du mer information.

Vill du läsa mer om vilka hjälpmedel som finns kan du läsa hjälpmedelsguiden för förskrivare, se länk till höger.