Idag finns många produkter att köpa för dig som har svårt att läsa och skriva.

En vanlig fördom om läs- och skrivsvårigheter är att de går att träna bort. En del kan visserligen bli bättre om de får hjälp i en tidig ålder men de flesta har kvar sina svårigheter hela livet. Med hjälp av olika metoder kan du som har läs- och skrivsvårigheter enklare klara av att läsa böcker eller skriva e-post.

Datorn

En vanlig dator är en väldigt bra produkt. Det finns en mängd olika program som underlättar för dig att skriva eller läsa. De flesta ordbehandlingsprogram har redan felstavningskontroller som märker av när du stavat fel och ger förslag på korrigeringar. Med hjälp av speciella program kan du även söka i ordböcker efter hur ordet låter.

Talsyntes

Talsyntes är konstgjort tal som ska efterlikna människans röst med hjälp av datorer. En talsyntes läser upp det som står på skärmen. Programmet kan även läsa upp text från listor och menyer. Idag finns ett stort antal produkter med olika funktioner

Känna igen tal

Med ett personligt utformat röststyrningsprogram går det att skriva texter och styra sin dator med hjälp av muntliga kommandon. Tangentbord och mus behöver bara användas till viss del.

Scanner

Scannern läser in text i datorn så att du slipper skriva den själv.

Fickminne

Att använda sig av en liten bandspelare eller fickminne gör att du inte behöver skriva upp allt du ska komma ihåg.

Böcker

Det finns många ljudböcker att låna på biblioteken. I en del kommuner kan du också ladda ner ljudböcker till din mobil.

Med en Daisyspelare går det att göra inspelningar med många olika funktioner. Detta gör det enkelt att navigera i texten och lägga in bokmärken. Spelaren kan även användas för att lyssna på vanliga CD-skivor och mp3. Du kan även ladda ner Daisy-formatet till din egen dator för uppläsning och sökning av text. Du kan låna Daisyspelare på biblioteket.

MP3-spelare klarar av att läsa Daisyformatet men alla funktioner kanske inte fungerar, som till exempel sökning.

Kontakta gärna "ditt" bibliotek för att få reda på vilka möjligheter som finns.

Läspennor

Det finns en mängd olika pennor som kan läsa upp, förklara eller översätta ord. Du drar helt enkelt pennan över det ord du vill ha hjälp med.

Bra vardagsprodukter

De flesta av dessa hjälpmedel är standardprodukter som finns att köpa ute i handeln. Dator och CD-spelare är exempel på produkter som inte kan skrivas ut som personliga hjälpmedel av landstinget.

Hur får jag hjälpmedel?

Behöver du hjälpmedel eller har du frågor kan du vända dig till din husläkarmottagning eller vårdcentral. Vill du läsa mer om vilka hjälpmedel som finns kan du läsa hjälpmedelsguiden, se länk till höger.