För en person med utvecklingsstörning kan vardagen vara svår att klara av utan ständig hjälp från andra. Med olika typer av stöd och hjälpmedel kan ändå många bo och klara sig själva.
Med begreppet kognition menas de processer som sker i hjärnan då vi tar emot, bearbetar och förmedlar information. I hjälpmedelssammanhang beskrivs kognition bland annat som förmågorna att minnas, orientera sig i tid och rum, lösa problem samt numerisk och språklig förmåga.
Det finns många olika sjukdomar och tillstånd som kan ge en kognitiv funktionsnedsättning. Några sådana är utvecklingsstörning, hjärnskador, autism, ADHD, demenssjukdomar och psykiska funktionsnedsättningar. Att ha en sådan behöver däremot inte innebära att man också har en nedsatt begåvning.
Kognitivt stöd är allt man gör för att kompensera olika nedsatta funktioner. Stödet gör det lättare att förstå och hantera vardagen och omvärlden.
Syftet med kognitivt stöd är ökad självständighet. Det innebär att du till exempel själv ska kunna laga mat, städa, tvätta och handla. Du ska också kunna förstå information, planera och passa tider. Exempel på praktiska hjälpmedel är recept med foton, bilder istället för text och att ha olika färger på spisplattorna.
Att passa tider blir enklare om du har en talande klocka som säger till när det till exempel är dags att gå till skolan. Det finns många andra former av klockor som är lätta att förstå sig på, till exempel en dygnstavla med en ljuspelare där en röd ljusdiod slocknar för varje kvart. På natten har dygnstavlans ljuspelare blå lysdioder.
Förutom olika mer eller mindre tekniskt avancerade hjälpmedel innebär kognitivt stöd också sätt att vara och metoder för de som lever och arbetar med personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
Det underlättar till exempel för en person med utvecklingsstörning om du talar tydligt. För andra kan det underlätta om du använder bilder eller tecken. Tänk också på att välja ut och anpassa information så sätt att mottagaren förstår och har användning för den.
Fasta rutiner är också viktigt för den som har svårt att ta till sig information, planera och komma ihåg.
Det finns många praktiska saker ute i den vanliga handeln som fungerar som bra begåvningsstöd. Exempel på sådana produkter är måttsatser i olika färger, almanacka, mobiltelefon, vattenkokare, mikrovågsugn och liknande. Sådana produkter får du bekosta själv.
Din husläkarmottagning eller vårdcentral kan förmedla kontakt med personer som skriver ut kognitiva hjälpmedel.
Du kan också kontakta det habiliteringscenter som finns i närheten av där du bor, se länken till höger. Där arbetar bland andra arbetsterapeuter och logopeder som kan mycket om kognitivt stöd och kommunikation för personer med utvecklingsstörning.
"Klara Mera" är ett center för kognitivt stöd som vänder sig till ungdomar och vuxna med kognitiva funktionsnedsättningar. På Klara Mera kan du titta på och prova hjälpmedel som kan göra det lättare att klara mer i vardagen. Du kan komma hit själv om du vill. Din familj och den personal du har kontakt med är också välkomna, se länken till höger.
På "Idétorget" kan du titta, prova och få information och råd om databaserade hjälpmedel och tekniska anpassningar för personer med funktionsnedsättningar, se länken till höger.
Vill du veta mer, kontakta närmaste habiliteringscenter eller Handikappupplysningens informationstjänst telefon 08-690 60 10, texttelefon 08-690 60 14.