Att höra dåligt kan skapa problem men det finns hjälpmedel för att du ska kunna höra bättre eller kommunicera på andra sätt.
Att inte höra vad andra säger är naturligtvis frustrerande. Säkert känner du dig besvärlig när du för tredje gången ber butiksbiträdet upprepa priset på en vara. Det är också lätt att känna sig utanför när man inte uppfattar vad vänner och familj säger.
Fundera på i vilka situationer du lider mest av att höra dåligt och vad du själv kan göra för att underlätta dessa situationer. Berätta för personer i din omgivning att du har nedsatt hörsel. Beskriv hur din hörselnedsättning påverkar dig och vad de kan göra för att du lättare ska uppfatta vad de säger. Räkna med att du kan behöva påminna dem flera gånger. De flesta är tacksamma för att du säger ifrån så att de inte glömmer bort att du inte hör så bra.
Om du har bra hörsel kan det vara svårt att sätta sig in i hur en person med hörselnedsättning har det. Det är lätt hänt att den som inte hör hamnar utanför i ett sällskap och sitter tyst. Genom att visa hänsyn och följa några enkla råd kan du underlätta för den som har nedsatt hörsel.
Utprovning av hjälpmedel är en del av hörselrehabiliteringen. Hörapparat och andra hörseltekniska hjälpmedel lånas ut av landstinget. Första gången du besöker en hörcentral eller hörselklinik behövs en remiss från din husläkare eller specialistläkare. Du får då komma till en hörselspecialist, även kallad audionom, som undersöker din hörsel och fastställer ditt behov. Du får även information om vilka hörapparater som landstinget erbjuder.
En del kan behöva träffa en hörselpedagog, kurator eller psykolog för att få kunskap om hur man kan hantera hörselskadans konsekvenser och förbättra möjligheterna att kommunicera.
Hörapparaten är ett av de vanligaste hjälpmedlen. Det finns olika modeller av hörapparater, några sitter bakom örat, andra i örat. Det finns även hörhjälpmedel med hörlurar. Avgiften för en hörapparat är 600 kronor och ingår i ett speciellt högkostnadsskydd för hjälpmedel. Du ska inte betala mer än totalt 2000 kronor på en tolvmånadersperiod. Läs mer om hur det går till när man provar ut en hörapparat i vår artikel om hörapparatutprovning.
Om du är döv eller har en svår hörselnedsättning kan du behöva signalsystem som blinkar eller känns genom vibrationer. Några exempel är blinkande lampa för dörr- och telefonsignal och vibrator till väckarklockan.
Om du vill ha ett hörhjälpmedel eller signalhjälpmedel utanför det sortiment som landstinget erbjuder kan du välja Fritt val av hörhjälpmedel (pdf). Skillnaden är att du köper och äger apparaten själv.
Tala med din audionom om du vill ta del av Fritt val. Du får då en rekvisition och kan själv köpa det hjälpmedel du behöver. Väljer du ett dyrare hjälpmedel än vad landstinget skulle betala, får du själv betala mellanskillnaden. Däremot kan du inte välja någon annan typ av hjälpmedel än det du får utskrivet.
Är du döv eller har en svår hörselnedsättning kan du behöva speciell utrustning för att kunna använda telefonen. Ett exempel är texttelefon som förmedlar text och gör det möjligt för döva, personer med hörselnedsättning och talskadade att både ringa och ta emot samtal. En texttelefon består av ett tangentbord och en bildskärm som ansluts till ett teleuttag tillsammans med en telefon. Du ringer via en förmedlingscentral som läser upp din text för den hörande och sedan skriver ut vad den personen säger till dig.
För att få en texttelefon eller andra alternativ behöver du en remiss från din hörcentral eller hörselklinik till Alternativ telefoni. Där finns en texttelefonverksamhet som demonstrerar och provar ut rätt sorts telefonhjälpmedel till dig. Andra telefonhjälpmedel som finns är fax och bildtelefon.Telefonutrustningar som kan köpas i handeln, som knapptelefoner och högtalartelefoner, får du bekosta själv.
Om du har frågor om hjälpmedel för personer med hörselnedsättning och döva kan du kontakta närmaste hörcentral eller hörselklinik.