Medicinsk funktionsnedsättning är ett samlingsnamn för en mängd kroniska eller långvariga sjukdomar. Alla syns inte utanpå, som diabetes och epilepsi. Det finns hjälpmedel att få.

Att ha en medicinsk funktionsnedsättning behöver inte synas utanpå. Det kan vara att ha svår astma, diabetes eller epilepsi och vara beroende av mediciner för att fungera.

Människor med funktionsnedsättningar kan delas upp i många olika grupper som inte alls liknar varandra men som kan ha liknande problem.

Exempel på problem:

  • Svårigheter att förflytta sig eller att resa sig.
  • Noggrannhet med mat och personlig skötsel.
  • Behov av snabb och nära kontakt till medicinskt utbildad personal.
  • Måste själv, eller tillsammans med anhörig, sköta avancerad medicinteknisk utrustning.
  • Stort behov av samhällsstöd och rehabilitering.

Vid inkontinens

Om du lider av inkontinens efter en svår sjukdom eller skada kan du få förbrukningsartiklar. Avgiften är 200 kronor/år och ingår i högkostnadsskyddet. Det finns en elektrisk stimulator som hjälpmedel om du har besvär med inkontinens. Det kan vara ett alternativ till medicinsk eller kirurgisk behandling.

Vid smärta

Det finns även stimulatorer för smärtlindring och det kan skrivas ut som hjälpmedel om du har långvarig smärta. Först måste orsaken till smärta noga utredas.

Medicinteknisk utrustning

Om du är beroende av medicintekniska apparater för hemsjukvård kan du få låna dessa av landstinget.

Exempel på sådan utrustning är:

  • andningshjälpmedel som ventilator och slemsug.
  • cirkulationsbehandlingshjälpmedel vid ödem och venösa bensår.
  • infusionspumpar om du behöver näringslösning genom sond.

Larmsystem

Behöver du hjälp snabbt finns olika larmsystem som kan installeras i ditt hem. Det finns till exempel anfallslarm om du har epilepsi och larm för spädbarn som riskerar att drabbas av sjukliga andningsuppehåll.

Kosmetiska proteser

Genom landstinget kan du få kosmetiska proteser. En kosmetisk protes kan till exempel vara ögonprotes, bröstprotes eller peruk.

Bröstprotes

Alla bröstopererade kvinnor får bröstprotes kostnadsfritt genom landstinget. Specialistläkare vid klinik för onkologi och kirurgi förskriver bröstprotesen. Kontakta en utprovare när såret är läkt efter operation och du kan använda bh. I regel kan du använda din vanliga bh. Du kan då sy en ficka i bh:n för att hålla protesen på plats. Alla bröstproteser är allergitestade och går att använda vid bad.

Peruk och toupé

Om du drabbas av håravfall i samband med sjukdom eller behandling kan du få peruk eller toupé. Kontakta en specialistläkare på klinik/mottagning för onkologi, reumatologi eller hudsjukdomar. Landstinget ersätter en årlig kostnad på högst 4000 kr. Då ingår hårersättning, utprovning och inklippning. Du kan också få max 24 par lösögonfransar utskrivna per år.

Hur får jag medicinskt hjälpmedel?

I de flesta fall skriver en specialistläkare ut dessa hjälpmedel. Har du frågor om hjälpmedel för medicinsk funktionsnedsättning kan du kontakta din specialistläkare, din husläkare eller vårdcentral.

Vill du läsa mer om hjälpmedel kan du läsa hjälpmedelsguiden för förskrivare, se länk till höger.