Den finns en mängd olika hjälpmedel för dig som har funktionsnedsättning, till exempel rullstol, rullator, hörapparat, förhöjningar till stolar och toalettstolar.

Det är oftast landstinget och i vissa fall kommunen eller försäkringskassan som kan erbjuda dig hjälpmedel.

Om du har en funktionsnedsättning eller en långvarig sjukdom finns det olika hjälpmedel. De kan hjälpa dig att förbättra nedsatt förmåga, uppväga förlorad förmåga samt bevara och utveckla förmåga. För att din vardag ska bli lättare kan du få hjälpmedel så att du kan klä dig, äta, sköta din hygien, förflytta dig, kommunicera med omvärlden samt fungera i och utanför hemmet.

Ett hjälpmedel kan också vara en del av din rehabilitering. När din rehabilitering är färdig lämnar du tillbaka hjälpmedlet till landstinget.

Hur får jag hjälpmedel?

Om du behöver ett hjälpmedel ska du i första hand vända dig till din husläkarmottagning eller primärvårdsrehabiliteringen. I de flesta fall får du hjälpmedel av en distriktssköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast. I vissa fall krävs läkare med specialistkompetens. Din husläkare kan hjälpa dig med remiss till rätt plats. Den som skriver ut hjälpmedlet gör en bedömning utifrån ditt behov. Ibland behövs ett hembesök. Du behöver kanske träna på att använda hjälpmedlet på rätt sätt.

Fritt val av hjälpmedel

I maj 2008 startade Fritt val av hjälpmedel. Det var en försöksverksamhet som pågick till och med december 2009. Syftet var att öka möjligheten att välja hjälpmedel som inte fanns i landstingets vanliga utbud. Efter projekttidens slut fortsätter möjligheten till Fritt val av hjälpmedel under 2010.

Fritt val är för personer med långvarig funktionsnedsättning. Ditt behov bedöms och du kommer överens med din förskrivare. Du får en rekvisition och kan själv köpa det hjälpmedel du behöver hos en hjälpmedelsförsäljare. Fritt val av hjälpmedel omfattar många olika hjälpmedel för vuxna och barn, till exempel hörselhjälpmedel, rullatorer och rullstolar.

Du kan välja ett hjälpmedel som kostar mer än det som landstinget erbjuder, men då får du betala mellanskillnaden. Däremot kan du inte välja någon annan typ av hjälpmedel än det du får utskrivet. När du väljer att köpa hjälpmedel enligt Fritt val-modellen innebär det också att du äger och ansvarar för att sköta ditt hjälpmedel.

Samma regler gäller för Fritt val av hjälpmedel som för andra hjälpmedel. Mer information om Fritt val av hjälpmedel finns på Hjälpmedelsguiden, klicka på länken till höger.

Hjälpmedel för barn

Barn med bestående funktionsnedsättning har rätt till hjälpmedel gratis. Kontakta habiliteringen eller aktuell barnklinik så får du mer information. Barn med tillfälliga behov kan vända sig till sin vårdcentral eller primärvårdsrehabilitering.

Skola

Du som har en funktionsnedsättning har samma rätt till undervisning av hög kvalitet samt en god studiemiljö som andra elever. Landstinget ansvarar för personliga hjälpmedel till elever med funktionsnedsättning i grundskola, gymnasieskola, universitet, statlig och kommunal vuxenutbildning samt högskola. Kontakta din vårdcentral eller primärvårdsrehabilitering om du behöver hjälpmedel.

Bostaden

Du som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag för att få din bostad anpassad efter dina behov. Kontakta din kommun så får du veta mer.

Arbetslivet

Du kan få din arbetsplats anpassad med olika hjälpmedel. Det är försäkringskassan du vänder dig till för att få hjälp.

Bil

Du kan handikappanpassa din bil. Bidraget söker du hos försäkringskassans lokala kontor och du måste vara under 65 år.

Om du är mellan 50 och 65 år och inte arbetar finns det möjlighet att få bidrag till bilanpassning. Det gäller även om du är över 65 år. Kontakta din husläkarmottagning eller primärvårdsrehabilitering.

Bosatt i annat län

Om du är bosatt i ett annat län och remitteras exempelvis till Stockholm för vård kan du få hjälpmedel i samband med besöket. Din hemkommun eller landsting debiteras senare för dessa kostnader.

Flytt mellan landsting

Om du flyttar till en annan stad måste du ta kontakt den som skriver ut dina hjälpmedel. Både de som är hjälpmedelsansvariga i Stockholms län landsting och dit du flyttar måste godkänna att du får ta med ditt hjälpmedel. I regel lämnar du kvar ditt gamla hjälpmedel och får ett nytt på den nya orten.

Asylsökande

Om du är asylsökande och över 18 år är det bara i vissa fall som du har rätt till hjälpmedel.

Högkostnadsskydd

Det finns ett högkostnadsskydd som innebär att du inte behöver betala mer än 2000 kr i avgifter för hjälpmedel under loppet av ett år. Kontakta den som skrivit ut ditt hjälpmedel för att få ett högkostnadsskydd eller frikort.

Återanvändning

Återlämnade hjälpmedel repareras och återanvänds. Det innebär att du kan få ett nytt eller begagnat hjälpmedel.

Förvaring

Du ansvarar själv för att förvara ditt hjälpmedel på ett säkert sätt.

Reparation

Hjälpmedel behöver enklare daglig skötsel. Du ansvarar för att ditt hjälpmedel får underhåll. Den som skrivit ut ditt hjälpmedel informerar om vart du ska vända dig när hjälpmedlet behöver underhåll och reparation. Om du missköter ditt hjälpmedel kan landstinget kräva tillbaka det och värsta fall kräva ersättning.

Lämna tillbaka ditt hjälpmedel

Ett förskrivet hjälpmedel är ett lån. När du inte längre behöver ditt hjälpmedel ska det återlämnas till närmaste vårdcentral, primärvårdsrehabilitering eller hjälpmedelscentral. Gör rent ditt hjälpmedel innan du lämnar tillbaka det. Stora hjälpmedel som till exempel sängar och rullstolar hämtas av hjälpmedelscentralen.

Bra vardagsprodukter

Det finns många praktiska produkter som du kan köpa själv ute i handeln. Landstinget bekostar inte hjälpmedel som till exempel stödhandtag, bestick, datorer med tillbehör, hushållsartiklar eller köksredskap.

Du kan hitta småhjälpmedel till försäljning, bland annat på apotek och i en del sjukvårdsaffärer.

Ibland kan enkla förändringar i bostaden, som att ta bort mattor, flytta om möbler samt se över belysningen underlätta det dagliga livet.

Frågor om hjälpmedel

Har du frågor om hjälpmedel bör du i första hand vända dig till din vårdcentral eller primårvårdsrehabiliteringen.

Vill du läsa mer om vilka hjälpmedel du kan få genom landstinget kan du gå in på Hjälpmedelsguiden. Där kan du läsa om hjälpmedel och hitta aktuellt sortimentsurval, se länk till höger.