Habiliteringen riktar sig till personer med omfattande funktionsnedsättningar, till exempel utvecklingsstörning, rörelsehinder, autism, Aspergers syndrom, ADHD, förvärvad hjärnskada, syn- och hörselskada eller dövblindhet. Habiliteringen ger även insatser till anhöriga och närstående.

Habiliteringscenter för barn

Habiliteringscenter för barn tar emot barn upp till 15 år med exempelvis utvecklingsstörning, rörelsehinder, flerfunktionshinder eller andra omfattande behov som berättigar till insatser från habiliteringen. För att komma till habiliteringscentret behövs i allmänhet en remiss som skrivs av läkare på sjukhus, läkarmottagning eller psykiatrisk mottagning. Du kan även själv ansöka om insatser.

Vid ett antal skolor finns habiliteringsenheter som tar emot de barn med omfattande rörelsehinder som går på den aktuella skolan.

Habiliteringscenter för ungdomar och vuxna

Habiliteringscenter för ungdomar och vuxna tar emot personer från 16 år och uppåt med exempelvis utvecklingstörning, rörelsehinder, autism eller Aspergers syndrom. Som vuxen ansöker man själv eller tillsammans med närstående om insatser.

Habiliterinscentren har geografiska upptagningsområden, men du har rätt att själv välja vilket habiliteringscenter du ska vända dig till.

Länsövergripande habiliteringscenter

Det finns också länsövergripande habiliteringscenter och som tar emot personer med särskild diagnos: Autismcenter, Aspergercenter (barn och ungdomar), ADHD-center, Hjärnskadecenter, Synteam, Dövteam och Dövblindteam.

Därutöver finns flera verksamheter som ger kompletterande habiliteringsinsatser. De har hela länet som upptagningsområde.

Du kan alltid kontakta Handikappupplysningen om du är osäker på vart du ska vända dig.