En funktionsnedsättning kan göra att du behöver extra stöd för att klara vardagen. Det kan handla om hjälp för att hälsa på vänner eller gå på bio. Det finns olika typer av personligt stöd: ledsagare, kontaktperson, personligt ombud, tolk för döva och blinda, god man och avlösare. Du söker stöd utifrån dina behov.

Ledsagare

Du kan få ledsagning om du på grund av synskada eller annan funktionsnedsättning har svårt att ta dig ut på egen hand. Ledsagaren kan följa med dig för att besöka vänner, gå på bio, gå en kurs, komma ut på promenad eller göra andra fritidsaktiviteter.

Ledsagare finns för att du lättare ska komma ut och vara med i fritids- och kulturaktiviteter och inte bli isolerad hemma.

Du ansöker om ledsagarservice hos din kommun.

Kontaktperson

Ibland kan det vara svårt att knyta kontakter och skaffa vänner utanför den egna familjen. En kontaktperson fungerar som en vän som du kan dela intressen och göra saker tillsammans med.

Det finns inga bestämmelser kring vilka aktiviteter som kontaktpersonen ska ta med dig på eller hur många timmar ni ska träffas. Det viktiga är att ni träffas och umgås, och att du får möjlighet att komma ut och göra saker med din kontaktperson som ni båda är intresserade av.

Vanligt är att ni träffas två till fem gånger i månaden.

Det krävs ingen särskild utbildning för den som vill bli kontaktperson men det är viktigt att man är intresserad av andra och känner ett engagemang.

Mer information om kontaktpersoner och hur du gör för att ansöka får du hos din kommun.

Personligt ombud

Ett personligt ombud ska se till att en person med psykisk funktionsnedsättning får sina behov tillgodosedda utifrån de lagliga rättigheter som han eller hon har. Det personliga ombudet jobbar för dig och ser till att du får den vård, service och det stöd som du behöver och önskar.

Målet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt och nå en ökad livskvalitet.

Hur hjälpen ser ut kan variera från kommun till kommun. Kontakta din kommun för att få mer information om personligt ombud och hur du ansöker om det.

God man

En god man kan hjälpa dig att ta hand om din ekonomi och se till att du får den hjälp du behöver i din vardag. Om du till exempel är sjuk eller har psykiska problem som gör att du inte klarar dig på egen hand kan du ansöka om hjälp av en god man.

Vad en god man gör varierar beroende på vad du behöver hjälp med. Oftast handlar det om att se till att dina räkningar betalas i tid eller att du söker bidrag som du har rätt till och behov av. Det kan också handla om enstaka uppgifter som att hjälpa dig att sälja eller säga upp din lägenhet, bevaka din rätt i ett dödsbo eller liknande.

Du måste själv säga ja till att ha en god man innan ett beslut kan fattas. Om en person inte kan ge sitt samtycke, kanske på grund av sjukdom eller skada, kan de närmaste anhöriga göra det.

Även om du har en god man har du rätt att själv sköta de saker som du kan sköta. Den gode mannen ska hjälpa dig med sådant som du inte klarar på egen hand.

Hos överförmyndaren i din kommun får du information om hur du ansöker om god man. Tingsrätten beslutar om god man.

Du väljer själv om du vill att en närstående eller utomstående person som god man. Du betalar den gode mannen för hans eller hennes arbete. Om du inte har råd att betala kan kommunen stå för kostnaden. Överförmyndaren bestämmer arvodets storlek.

Tolk för döva och dövblinda

Om du är döv, hörselskadad eller dövblind kan du få tolkhjälp i de flesta sammanhang när det gäller vardagstolkning. Vanliga områden inom vardagstolkning är sjukvård och tandläkarbesök, myndighetskontakter, arbetsplatsmöten, fritids- och föreningsverksamhet. Du kan även få hjälp med tolk om du är döv och invandrare.

Du bokar tolk hos Stockholms läns landstings Tolkcentral.

Klicka på länken uppe till höger för att läsa mer om hur du beställer tolk.

Avlösarservice

Den som vårdar en anhörig eller närstående person i hemmet har möjlighet att få avlösning. Då kommer en person hem och tar tillfälligt hand om omvårdnaden för att ge den närstående möjlighet till vila eller att göra något på egen hand.

Avlösning kan du få regelbundet eller när du har behov av det. Kontakta din kommun för att få veta mer om avlösning.

Fråga om råd

Har du frågor om olika former av stöd kan du kontakta din kommun. Klicka på länken Länkar till kommuner uppe till höger.

Råd till anhörig

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Beroende på vilket stöd du behöver kan du vända dig till landstinget eller till din kommun. Du kan också vända dig till ideella handikapp- och stödföreningar. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Klicka på artikeln om anhörigstöd i menyn till vänster.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.