Än så länge är det tomt i caféet hos Mötesplats Tumba - men desto fler besökare tränar i gymmet bredvid. Varje vecka kommer ett par hundra personer hit för att träffas en stund.

Vad som startade som ett projekt drivet av Botkyrka kommun är numera permanent. Mötesplats Tumba finns i före detta Tumba sjukhus, med grannar som vårdcentralen och Tumba äldreboende.

- När den stora gruppen 1940-talister blir pensionärer gäller det att försöka hålla dem friska, säger Annika Welander med ett leende.

Hon arbetar som samordnare för verksamheten, men är också instruktör i vattengympa, gympa och styrketräning.

Arbetsgrupp formar verksamheten

Det finns en arbetsgrupp som formar verksamheten. Gruppen planerar bland annat olika aktiviteter, beslutar om nya träningsredskap ska köpas och vilka öppettider som ska gälla.

Eftersom mycket av det som sker på Mötesplats Tumba är möjligt tack vare frivilligt arbete finns även pensionärer med i arbetsgruppen.

Gymmet är populärt

I det välutrustade gymmet finns bland annat gåband, cross-trainer, motionscyklar och roddmaskin. Besökarna är mellan 60 och 92 år.

Vikingarnas musik hörs i högtalarna. För tillfället tränar 11 personer, hälften kvinnor och hälften män. Fram till stängningsdags har många fler än så gett sina muskler en omgång.

- Det är så bra och skönt att träna styrka och rörlighet här. Nu orkar jag gräva upp buskarna i trädgården själv, säger Berit Åsberg.

Hon konstaterar att så mycket tid som hon har nu för träning och promenader har hon aldrig haft tidigare.

Ett bastubesök hör till

Mohammed Naji tränar här regelbundet, två dagar per vecka. Före pensioneringen arbetade han som styckare i 50 år, ett tufft yrke där varje arbetsdag var ett styrkepass. Nu vill han fortsätta att hålla kroppen i form, ischiasen till trots.

- Efter träningen bastar jag och sen blir det en stund i caféet. Det ger gemenskap att komma hit, säger han.

Vattengympa lockar

Förutom gymträning och gympa kan besökande välja mellan bridge, qigong eller vattengympa. En stund i bastun är avkopplande eller varför inte en stund i "solrummet"? Starkt ljus blandas med ljudet av vågskvalp och fågelkvitter. Lite halvslummer i en solstol och sand mellan tårna kan kanske fylla på batterierna.

Varje vecka kommer ett par hundra personer till Mötesplats Tumbas lokaler. Till favoriterna bland aktiviteter hör vattengympan. Det finns 12 olika vattengympapass varje vecka, de flesta ledda av frivilliga.

- Vattengympan är mycket populär. Vi har 150 till 200 personer uppsatta på väntelista, så vi släpper in nya deltagare varje termin, säger Annika Welander.

Äggmackor i caféet

Agneta Sandehult har bott i Botkyrka i 40 år. Den här veckan är det hennes tur att ta hand om caféet och dess gäster under en förmiddag.

Hon har hunnit med ett träningspass på morgonen. Nu ser hon till att smörgåsarna med leverpastej samt ägg och kaviar läggs upp på fat. Bullar och frukt går också att köpa.

- Men vi har inte kakor. De ska inte äta sådant, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.

Slapp syrgasen

En av stamgästerna heter Sonja Sandberg. Hennes flitiga tränande har gett resultat. Astman och sjukdomen kol gjorde tidigare att rörelsefriheten begränsades. Varje kväll klockan 17, och hela natten, var hon tvungen att vara kopplad till en maskin som förvandlade luften i rummet till syrgas. Nu är situationen helt förändrad.

- Jag behöver inte syrgasapparaten längre. Läkaren säger att det beror på att jag styrketränar. Att jag arbetar med armarna gör att lungorna stärks.

Över förväntan

Sonja erkänner att hon var lite tvivlande i början, men att resultatet varit över förväntan.

- Mitt barnbarn är två år. Nu är hon hos mig ofta. Jag orkar leka med henne och lyfta henne. Det hade inte gått för några år sedan.

Hon har stöd i två väninnor som också har kol. De träffas en stund, fikar och pratar.

- Mötesplatsen är perfekt. Där tränar du det du vill. Ingen står över dig och säger vad du ska göra. Det är så lätt att bli sittande hemma och tycka synd om sig själv. Nu kommer vi hit en stund istället, säger Sonja.

Keywords
äldre gym träna