Vi blir allt fler som ser fram emot vinterns uteliv. Här är de bästa råden för att undvika skador.

Kalla vintrar ökar antalet friluftsälskare som skadar sig så illa att de måste till sjukhus. Viktigaste skyddet är hjälmen. När du ska köpa en hjälm eller något annat skydd välj den som är CE-märkt. Med denna märkning intygar tillverkaren att skyddet har testats och godkänts för sitt ändamål. Viktigt är också att använda reflex så att du syns. Cyklar du på vintern kan dubbdäck förbättra säkerheten.

Tips för att undvika skador

  • Lär dig rätt teknik för den idrott du utövar.
  • Ta det lugnt i början och öka långsamt tempot och svårighetsgraden.
  • Värm upp innan och klä dig varmt för att undvika att bli nerkyld.
  • Ta många pauser.
  • Använd alltid rätt utrustning avsedd för din idrott – hjälm är alltid viktigast.
  • Använd redskap som är anpassade för dig, i förhållande till din längd, vikt och kroppsbyggnad.

Utförsåkning

Många skadar sig när bindningarna inte löser ut på skidor eller snowboard. Ett gott råd är därför att se över bindningarna varje säsong. Det kan också vara bra att lära sig fallteknik eller öva om man är en mer van utförsåkare. För utförsåkare finns den kortare timglasskidan som ger bättre och säkrare åkning. För snowboardåkarna gäller långa fångstremmar, så att brädan sitter fast vid vristen när man bär den i backen. För korta så kallade snowblades kan det komma krav på utlösningsbindning, som lossar när åkaren faller omkull.

Med ökade hastigheter i skidbackarna ökar kollisionsrisken och i dag är det inne att bära skidhjälm. Dagens skidhjälmar är lätta och smidiga.

Förutom hjälm kan snowboardåkaren ha handleds-, knä- och armbågsskydd. För duktiga skidåkare som tycker om höga farter finns även ryggskydd.

Skridskoåkning

Drunkningstillbuden bland dem som åker långfärdsskridskor har ökat. Ta med isdubbar, livlina och sällskap när du ger dig ut på sjön. Åk gärna i organiserad grupp. Bra att ha med är ispik, liksom ryggsäck som fungerar som flytväst i vattnet. Knäskydd kan möjligen vara bra att ha när man åker omkull.

På skridskobanor där många trängs på en mindre yta är det vanligt att människor skadar varandra. Tänk på att skridskoskenan är vass; bär därför vantar eller handskar för att undvika skärskador om du skulle falla.

Ishockey

Här är ansiktsskador som orsakats av klubba och puck vanliga, liksom att man gör sig illa när man tar emot sig vid fall. Obligatoriskt för matchspelare är hjälm, halsskydd och handskar. Spelare under 18 år måste dessutom ha galler på hjälmen. För dig som spelar till husbehov rekommenderas hjälm, handskar, knä- och armbågsskydd.

Pulkaåkning

Åk pulka med böjda ben för att undvika att bryta benet vid kollision. Hjälm är en självklarhet bland barnen, sedan spelar det mindre roll vilken typ av hjälm du väljer. Det kan vara en ishockeyhjälm, en småbarnshjälm eller en cykelhjälm. Tänk bara på att hjälmen är inställd för just ditt barn.

Promenader

Det är inte bara barn och äldre som halkar på snö och is, det kan drabba vem som helst. Skaffa därför bra vinterskor. Dessutom finns halkskydd att sätta fast under skon. De är bra för alla, inte bara pensionärer. Halkskydden finns att köpa på apoteket eller i en välsorterad skoaffär. Vårdcentralen har halkskydd för käppen. Vissa sjukvårdsaffärer har även börjat sälja så kallade höftskyddsbyxor. För att synas i vintermörkret är det väldigt viktigt att ha reflexer på sig. Att bära ryggsäck är inte heller så dumt. Den skyddar dig från att slå i ryggen eller bakhuvudet om du faller bakåt.

Att tänka på när du köper halkskydd:

  1. Ett helfotsskydd ger bäst säkerhet på snö och is. Ett hälskydd kan ge bättre skydd än ett framfotsskydd, men framfotsskyddet är nättare.
  2. Passar halkskyddet till alla skor och stövlar?
  3. Kontrollera passformen.
  4. Går skyddet att använda både när det är fullt vinterföre och när det är barmark med isfläckar?
  5. Är skyddet lätt att ta av och på?
  6. Tar skyddet liten plats i fickan eller i väskan?
  7. Kan skyddet sitta kvar när du går in i en butik?
  8. Kan skyddet sitta på när du kör bil?

Fråga om råd

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

Du kan även fråga en sjuksköterska via internet dygnet runt genom att logga in på Mina vårdkontakter. Du får ett personligt svar inom en timme. Här får alla som frågar svar.

För råd med tolk på arabiska, ring 0771-1177 90.
För råd med tolk på somaliska, ring 0771-1177 91.

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa tid via Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.