Tänk på att reflexer är färskvaror och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Det är lätt att tro att reflexer bara hör hemma på mörka landsvägar. Det stämmer inte. De är lika viktiga inne i stan, trots gatlyktor och neonskyltar. En cykel utan belysning och reflexer är osynlig.

Risken att råka ut för en trafikolycka fördubblas när det blir mörkt. Trots detta är det alldeles för få som använder reflexer regelbundet. Det visar flera undersökningar och det gäller även i stan.

Bra reflektionsförmåga

Det är lätt att tro att reflexer bara hör hemma på mörka landsvägar. Det stämmer inte, de är lika viktiga inne i stan, trots gatlyktor och neonskyltar.

Det finns många olika typer av reflexer och kvaliteten varierar. En bra reflex ska ha en bra reflektionsförmåga, det vill säga återkasta strålkastarskenet från bilen.

Hängande reflexer

Reflexer som är SIS-märkta garanterar en hög kvalitet. De bör sitta lågt för att du ska synas så bra som möjligt när det är mörkt. De bör också vara synliga från flera håll, vilket gör hängande reflexer till ett gott alternativ. En annan variant är reflexband som du kan använda runt fot- och handleder. Det finns även speciella sportvästar med reflexband.

Att bära reflex är en billig livförsäkring, men det är viktigt att komma ihåg att reflexer är färskvaror. De förlorar sin reflektionsförmåga efter några år. Det kan bero på att nycklar och pengar nöter på reflexen när den ligger i fickan. Det är därför viktigt att byta ut sina reflexer regelbundet.

Godkända reflexer

En cykel utan belysning och reflexer är osynlig. Cykeln syns dåligt även i strålkastarskenet från en bil. Därför är det lag på att använda belysning och godkända reflexer vid cykling i mörker. Din cykel ska vara utrustad med:

  • vit reflex fram
  • röd reflex bak
  • orangegula eller vita reflexer i hjulens ekrar.

Har du frågor om reflexer och trafiksäkerhet kontakta NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande). Du hittar mer information om reflexer på deras hemsida.