Halkskydd minskar risken för att du ska halka och slå dig när du är ute och går. Bäst är de halkskydd som täcker både framfot och häl. Det finns även andra saker du kan göra för att skydda dig när det är halt ute.

Ungefär 25 000 personer söker varje år läkarvård efter att ha halkat på snö eller is. Över 40 procent av olyckorna inträffar på trottoarer och vägar. Vanligast är skador på handled, underarm och fotled. Vägen tillbaka till att kroppen fungerar normalt igen efter en skada kan vara lång och mödosam.

Det här kan du göra

  • Köp löstagbara halkskydd till dina skor. Du hittar halkskydd bland annat på apotek och i välsorterade skoaffärer.
  • I vissa sjukvårdsaffärer går det att köpa höftskyddsbyxor, som kan minska risken för höftledsbrott vid fall.
  • Har du käpp kan du få halkskydd till den på din vårdcentral.
  • Ha gärna ryggsäck på dig med någonting mjukt i, till exempel en stor tröja eller ett par handdukar, när du är ute och går. Ryggsäcken kan skydda dig från att slå i ryggen eller bakhuvudet om du faller bakåt.
  • Bor du i villa/radhus och går ut för att hämta morgontidningen eller posten på morgonen, tänk på att det kan finnas isfläckar under nysnön.
  • Sanda/salta på uppfarten och vid ingången till ditt hus när det är halt. Salt fungerar när det är varmare än sju minusgrader.
  • Bor du i bostads- eller hyresrätt, kontakta din värd om det är halt nära din bostad.
  • Kontakta din kommun om du upplever att det är halt utanför affärer, på trottoarer eller vägar i ditt närområde.

Att tänka på

  1. Bäst är halkskydd som täcker både framfot och häl.
  2. Passar halkskyddet till alla skor och stövlar?
  3. Kontrollera passformen.
  4. Går skyddet att använda både när det är fullt vinterföre och när det är barmark med isfläckar?
  5. Är skyddet lätt att ta av och på?
  6. Tar skyddet liten plats i fickan eller i väskan?
  7. Kan skyddet sitta kvar när du går in i en butik?
  8. Kan skyddet sitta på när du kör bil?

Om du skadat dig

Läs mer om vad du kan göra om du gjort illa höften, handleden, huvudet, fått ett sår eller tror att du har stukat eller vrickat någon led i kroppen. Är du äldre kan du läsa mer om de skador man kan få när man ramlar i vår artikel om fallskador hos äldre.

Är det ett barn som har ramlat och slagit sig kan du läsa mer om hur du gör om barnet skadat huvudet eller du tror att barnet skadat något ben i kroppen.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

Sök vård

  • Har du ont någonstans efter att du ramlat ska du ringa Vårdomsorg på telefon innan du åker till en mottagning. Då får du hjälp att bedöma om du behöver vård, vilken vård du isåfall behöver och var du lättast får hjälp.
  • Har du direkt efter halkolyckan mycket svår smärta ska du eller någon annan ringa 112 efter ambulans. Misstänker du nack- eller huvudskada ska du undvika att röra på huvudet och ligga så still som möjligt tills ambulansen kommer.