Det är mysigt med levande ljus, men det är viktigt att vara försiktig och inte lämna ljus obevakade. Det finns mycket du kan göra för att förebygga brand. Exempelvis ska alla hushåll i Stockholm ska ha minst en fungerande brandvarnare. Om det brinner, tveka inte, ring 112!

I vårt mörka land tänder vi mycket stearinljus. Även på sommaren kan det vara mysigt att framåt kvällen tända några ljus och sitta ute i den ljumma kvällen.

Varje år inträffar det cirka 300 bränder i hela landet under december månad, vilket gör tiden runt jul och nyår till den mest branddrabbade perioden under året. Den vanligaste brandorsaken är levande ljus. Det är lättast att glömma bort att släcka ljusen under dagens ljusa timmar. De flesta bränder inträffar på söndagar och helgdagar mellan klockan 12 och 18.

Förebyggande

  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. En god regel är att låta den som har tänt ljusen ansvara för dem och släcka dem. Ett tips är att sätta en lapp på ytterdörren med texten: "Glöm inte släcka ljusen!"
  • Lämna aldrig barn ensamma med tändstickor, levande ljus eller tomtebloss.
  • Använd helst ljusstakar av keramik eller metall. Det ökar säkerheten. Ljuset ska stå stadigt, både på underlaget och i ljusstaken.
  • Tänk på var du ställer ljuset. Det är lätt hänt att till exempel en gardin fladdrar till av vind- eller elementdrag och fattar eld.
  • Tänder du ljus, ute eller inne, kan till exempel en servett eller annat lättantändligt föremål komma in i elden.
  • Ställ inga ljus på teven. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.
  • När ni tar fram adventljusstaken, byt den gamla mossan mot dekorationer som inte är brännbara, till exempel stenar eller snäckor. Då minskar risken för brand.
  • Tänd aldrig levande ljus i en gran. Den kan snabbt börja brinna. Samma risk finns om du tänder tomtebloss i en torr barrande gran.
  • Var uppmärksam på värmeljus, även om de är placerade i hållare som de är avsedda för.
  • Julgransbelysning och elljusstakar ska ha rätt lampor och släckas med strömbrytaren eller genom att man tar ut stickproppen från vägguttaget. Släck inte genom att skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista kan orsaka brand. Ett bra alternativ är att använda en timer.
  • Var försiktig när du tänder grill och eldar ute.

Brandvarnare och brandsläckare

Alla hushåll i Stockholm ska ha minst en fungerande brandvarnare. Det är en billig livförsäkring. Fastighetsägaren måste se till att alla lägenheter har brandvarnare. Sedan måste den som bor i lägenheten eller huset se till att brandvarnaren och batteriet fungerar. Kontrollera att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen. Se även till att ha en godkänd brandsläckare (sex kilo pulver rekommenderas) som du vet hur den fungerar.

Om det brinner

Tveka inte, ring 112 och begär brandkår. Branden sprider sig blixtsnabbt. Inom några minuter kan hela huset vara rökfyllt.

När du ringt, gör ditt bästa att släcka elden med en brandsläckare. Om det är en mindre brand kan du försöka kväva den med filtar. Se till att sätta familjen och grannar i säkerhet. Var inte överdrivet hjältemodig, känner du att du tappat kontrollen över branden, gå ut och sätt dig i säkerhet.

Fråga om råd

Om du är osäker över en skada efter en brand och Mina vårdkontakter.